BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesés bevételt remélhet a FIFA a brazíliai világbajnokságtól

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) rekordösszegű pénzdíjat, összesen 423,28 millió eurót oszt szét a ma kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság 32 csapata között. Az előző vb-n, a 2010-es dél-afrikai rendezvényen 308,64 millió eurót kaptak összesen a csapatok. A 2014-es torna győztese 25,72 millió eurót vihet haza, míg a döntő vesztese 18,37 millió euróval gazdagodhat.

A csoportmérkőzések résztvevői 5,8 millió eurót kapnak, akik tovább jutnak a nyolcaddöntőkbe azok a válogatottak már 6,6 millió eurót tehetnek zsebre. A negyeddöntőbe jutás már 10,2 millió eurót ér.

"Elfogadhatatlan, hogy a győztes csapat mindössze 26 millió euróval részesedik a világbajnokságból, míg a FIFA több mint 3 milliárd eurót vételez be a torna kapcsán" – bírálta a nemzetközi szövetséget Diego Maradona. Az argentin világbajnok labdarúgó szerint a rendezési hiányosságok ellenére említésre méltó a brazilok fáradozása a vb kapcsán. Maradona igazat ad Pelének abban, hogy nagy pénzek tűnnek el a korrupciós csatornákon.

A FIFA becslése szerint a vb-ből a szervezetnek nagyjából 3,31 milliárd eurós bevétele lesz majd (66 százalékkal több mint a 2010-es dél-afrikai vb-n), amelyből a költségek levonása után nagyjából 1,62 milliárd euró marad. A 2018-as oroszországi vb-re már 3,69 milliárd eurós bevételt tervez a szövetség, ami már duplája lesz a 2006-os bevételnek. Az idei bevételek jelentős részét, 587,89 millió eurót a futballal kapcsolatos fejlesztésekre költik majd, a jövőben sorra kerülő FIFA-rendezvényekre 385 millió euró jut, míg a rendező brazilok 73,5 millió eurót kapnak.

A brazil népesség emiatt is fel van háborodva a torna rendezésének kapcsán, mivel a rendezésre az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatosan mintegy 14 milliárd dollárt költenek el. A FIFA elnöke, Sepp Blatter azzal érvelt, hogy ők megelégedtek volna a megépített 12 stadion helyett akár 8-cal is, szerinte nem a szövetség igényei tornázták fel a költségeket, amelyek főként infrastrukturális fejlesztésekből adódnak.

A vb minden más sporteseménynél, még az olimpiai játékoknál is több bevételt generál (az egynapos sporteseményeket tekintve a csúcstartó a Super Bowl, az amerikaifutball nagydöntője).

A bevétel legnagyobb része a televíziós (1,2 milliárd euró) és a marketing jogok (1 milliárd euró) értékesítéséből folyik be a FIFA kasszájába.
A Forbes szerint az amerikai ESPN a 2010-es és 2014-es közvetítési jogokat 100 millió dollárért vette meg. A Fox Sport a hírek szerint felül akarja licitálni ezt az összeget a 2018-as oroszországi és a 2020-as katari világbajnokságok kapcsán, a Sports Business Journal szerint akár 400-500 millió dollárra is feltornászva az összeget.

A német és olasz közvetítők 200 millió eurót fizetnek egyenként a jelenlegi közvetítési jogokért, a franciák 150 millió eurót, Nagy-Britanniában a BBC és az ITV 147,6 millió eurót, míg az Egyesült Államokban a közvetítők 184,5 millió eurót.

A marketingjogok kapcsán az Adidas 147,6 millió eurót fizetett négy év alatt a brazíliai vb kapcsán a FIFÁ-nak, a Visa és az Emirates fejenként 82,16 millió eurót, a Coca-Cola 92,25 milliót, de a Hyundai és a Sony is több tízmillió eurót.


Mesés prémiumok
A válogatottak játékosai országuk szövetségeitől is prémiumot kapnak, amit a főként a FIFÁ-tól kapott pénzekből származik majd. A címvédő spanyol válogatottnak a győzelem esetére 720 ezer eurót fizetnek fejenként. Az uruguayiaknál fejenként 524 ezer euró, a németeknél 300 ezer euró, a svájciaknál 410 ezer euró a prémium, míg az angoloknál 350 ezer font.

A kameruni válogatottnál a szokásokhoz híven ezúttal is vita volt a kiutazást is szabotáló labdarúgók és a szövetség között a prémiumról, amit végül 10 ezer dollárral emeltek meg a számukra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.