BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy a baj: meg kell állítani az Ebola-járvány terjedését

Az Egészségügyi Világszervezet szerint drasztikus lépésekre van szükség az Ebola-járvány megfékezésére Nyugat-Afrikában. A szervezet szakértőket küldött a helyszínre, hogy segítsék a helyieket a járvány kezelésében - írja az origo.hu.

A helyszínen lévő segélymunkások szerint a járvány példa nélküli arányokat öltött. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában.

Guineában, Sierra Leonéban és Libériában legkevesebb 600 megbetegedésről tudnak, és a WHO adatai szerint eddig 360-an haltak meg a betegségben a járvány márciusi kitörése óta. A helyzetet nehezíti, hogy ezekben az országokban nincs fejlett egészségügyi infrastruktúra, és a helyiek is bizalmatlanok a külföldi orvosokkal szemben. Előfordult, hogy kövekkel dobálták meg az egészségügyi szakembereket, akik a járvány terjedését akarták vizsgálni - írja az origo.hu.

A félelmet keltő Ebola vírus Afrikában az 1970-es években jelent meg, a kórokozó vérzéses lázat vált ki, amely az esetek akár 90 százalékában halálhoz vezet. A szakemberek szerint gondot jelent, hogy a járvány a dzsungelből könnyen átterjedhet olyan városokra, mint például Conakry, Guinea fővárosa, amelynek kétmillió lakosa és egy nemzetközi repülőtere is van.

Sokan pedig úgy utazhatnak, hogy nincsenek is tudatában, hogy hordozzák a halálos vírust, hiszen a megfertőződés után csak két vagy akár huszonegy nappal később jelentkeznek a tünetek - olvasható az origo.hu cikkében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.