BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növeli az inflációt a labdarúgó-vb Brazíliában

Júniusban 0,47 százalékkal nőtt az infláció Brazíliában, melynek egyik oka az, hogy a még a vártnál is magasabbra szöktek az árak a világbajnokság kapcsán. Főként az étel- és italárak, a szállodai és repülési költségek szálltak el. A mintegy 14 milliárd dollárba kerülő torna után várhatóan nem a korábbi brazil elvárások szerint pörög majd fel a gazdasága, a növekedési előrejelzést az idei évre 1,24 százalékra csökkentették.

Meglepetés okozott Brazíliában a Központi Banknak is a júniusi infláció alakulása. A labdarúgó-világbajnokság kapcsán számítottak ugyan a főként a turistákat érintő árak emelkedésére, de nem ekkora mértékben. A brazil statisztikai hivatal adatai szerint júniusban 0,47 százalékkal nőtt az infláció.

A korábbi előrejelzések nem számítottak ekkora emelkedésre, a New York-i Barclays Capital közgazdásza például a Forbes magazin szerint ebben a hónapban 0,35 százalékos inflációt jelzett. Az éves infláció mértéke így már 6,41 százalékra emelkedett 6,31 százalékról, így a jelenlegi éves középmérték 6,35 százalék. A korábbi inflációs cél 4,5 százalék volt.

Áprilisban még 6,19 százalék volt az infláció mértéke. A jegybank előrejelzése szerint 6,46 százalék lesz az infláció mértéke az év végén. Dél-Amerika legerősebb gazdaságában a növekedési előrejelzést is 1,24 százalékra csökkentették, míg ez a mérték tavaly még 2,5 százalék volt.

A Reuters szerint a várt mintegy 600 ezer külföldi turista érkezése főként a repülőjegyek, az éttermi szolgáltatások, és a hotelek árait verték fel. Az előzetes felmérések szerint egy másik országból érkező drukker átlagosan 2500 dollárt (555 ezer forint) költ majd Brazíliában.

A Bloomberg szerint a szállodaárak 4,1 százalékkal növekedtek június közepén, ami 2000 óta a legjelentősebb növekedés. A turista utak ára 5,3 százalékkal nőtt, míg a repülés költségei 22,2 százalékkal. A brazil kormány egyébként külön bizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy figyelemmel legyen azokra a visszaélésekre, amik a turizmusban a különböző szállás-, és repülőjegy árakkal kapcsolatosan jelentkezhetnek. A magyar konzuli szolgálat honlapja szerint rendkívül nehéz lesz szálláshoz jutni, az amúgy sem alacsony árak meglepően magasra mennek majd fel.

Az élelmiszer- és az italárak átlagban 0,21 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónapban az emelkedés még 0,88 százalék volt. Ez viszont kedvezőtlen volt például Brazília legnagyobb sörgyártójának, az Ambev-nek, melynek részvényei 6,5 százalékkal zuhanhatnak az előző hónapban, az idei évben pedig 5,85 százalékos átlagban.

A személyi kiadások 1,09 százalékkal emelkedtek, ez az érték még májusban 0,51 százalék volt. A közlekedési költségek 0,5 százalékkal lettek drágábbak, az előző hónapban még csak 0,33 százalékkal. A Getulio Vargas Foundation szerint a vásárlói elégedettség az előző hónapban az elmúlt öv évben a legalacsonyabb volt.

A nem várt inflációs növekedés a brazil jegybanknak is problémákat okoz. Kamatot vágnának, de a gazdaság stagnál, a növekedés mindössze 0,2 százalékos volt az első negyedévben. Az infláció oka a felment árak mellett a magasabb fizetések is, miközben az eladások áprilisban 0,4, míg márciusban 0,5 százalékkal csökkentek.

Luiz Roberto Cunha, brazil közgazdász kiemelte, hogy általában minden egyes világbajnokság alkalmával emelkednek az árak a rendező országoknál, de Brazíliában különösen negatív gazdasági hatása lehet a hazai lakosság számára, főleg, ha az élelmiszerárak szaladnak el. Egy korsó sör ára már a 4 dollárt is elérte a vb előtt. Az egyik legdrágábbnak számító településen, a főváros Brasíliában egy turista több mint 600 dollárt fizet egy napra egy szobáért egy négycsillagos hotelben egy éjszakáért a stadion közelében, de ez a költség akár 1000 dollárra is emelkedhet.

"Az gondolhatnánk, hogy a magasabb fizetések és az alacsony munkanélküliség növelné a fogyasztást, de ez nem következett be" – mondta a Forbesnak Nicolas Jaquier, a brit Standard Life Investments közgazdásza. A munkanélküliség jelenleg alacsonyabb mint az Egyesült Államokban (7 százalék), mint Brazíliában, ahol 5,5 százalékos mutató, ilyen kedvező adata ebben tekintetben még soha sem volt a dél-amerikai országban. Jaquier szerint azonban a brazil munkanélküliségi mutató ennél jóval kedvezőtlenebb lehet a valóságban.

„2010-ben még a gazdaság felpörgetését várták a két nagy sportesemény előkészítése kapcsán" – nyilatkozta korábban lapunknak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Sportgazdaságtani Kutató Központjának igazgatója. András Krisztina arra emlékeztetett, hogy új sportlétesítményeket kell megépíteni, jelentős összegeket kell fordítani az infrastruktúra korszerűsítésére is. Brazíliában e tekintetben nagy volt a lemaradás. A brazil gazdasági miniszter 70 milliárd euróra tette a sportesemények megrendezésével kapcsolatos költségeket.

A Sao Paolo Egyetem korábbi tanulmányában közzétett becslés szerint Brazíliában a 2014-es világbajnokság előtt mintegy 18 milliárd amerikai dollárnyi összeget fektetnek infrastruktúrába, és ebből 14 milliárd az adófizetők zsebéből kerülhet majd ki. A brazil politikusok korábban azt jósolták, hogy a labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpia nagyjából évente 0,4 százalékkal segítheti a GDP növekedését. Aldo Rebelo, a brazil sportminiszter hangsúlyozta, a két esemény körülbelül 3,6 millió munkahelyet teremt 2014-ig a brazil gazdaságban, mely a népesség 1,87 százalékát jelenti. A sao paoloi egyetemi tanulmány előrejelzései szerint a két sporteseménynek köszönhetően 120 ezer új munkahely létesülne 2016-ig, és több mint 50 milliárd dollár áramlana a brazil gazdaságba 2027-ig.

Sverrir Sverrisson, a Saxo Bank szakértője azt hangsúlyozta, hogy a rövid távú hatás mindent összevetve valószínűleg nem lesz számottevő. A gazdasági növekedést nyilván sem a világbajnokság, sem az olimpia nem pörgeti fel. Az azonban látható, hogy az infrastrukturális beruházások hosszabb távon a gazdasági növekedés motorjaként működhetnek Brazíliában. Az ország a modernizáció miatt egyre hatékonyabb lehet, és egyre nagyobb vonzerőt jelenthet a külföldi befektetőknek. A jobb utaknak, vasutaknak és kikötőknek köszönhetően alkalmasabb hely lesz az üzleti tevékenységre, és még az alapvető kiviteli termékekre, a vasércre, a szójára és a kávéra is jótékony hatással lehet a jelentősebb tengerentúli kereslet.

Artner Annamária, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa lapunknak elmondta, hogy korábban a Moody''s 11 milliárd dollárnyi gazdasági többletet jósolt a vb rendezésével a brazil gazdaságnak, melynek évi mintegy 2200 milliárdos bevétele van. Így a torna bevétele nem hoz majd plusz jelentős hatást, ami egyszeri és múlékony lesz. Meglöki ugyan a vb-turizmust, a beruházásokat, a keresletet, de tartósan nem jelent gazdasági növekedési stimulust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.