BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szívesebben költenek a háztartások

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az idei év egészében fogyasztói piac a reáljövedelmekhez igazodó növekedése várható, 2-3 százalék körüli mértékben.

Az első négy hónapban tapasztalt forgalombővülés hátterében döntő részben a reálkeresetek 2,6 százalékos bővülése áll. A családok gazdálkodásában a legnagyobb kiadási tétel a kiskereskedelmi vásárlás, ennél azonban jóval szélesebb a költekezés skálája. Ezt mutatja, hogy a háztartások nettó jövedelme 2013-ban 16 ezer milliárd forint volt, a fogyasztási kiadásaik értéke pedig 15 ezer milliárd forintra rúgott. Ezen belül a kereskedelemben élelmiszerre, ruházatra, különféle iparcikkekre, üzemanyagra költötték el a családok a legtöbb pénzt, a tavalyi évben több mint 8 ezer milliárd forintot. A kiadások 45 százaléka sok egyéb célra megy el, egyebek mellett vendéglátásra, utazásra, járművásárlásra, közlekedésre, lakásfenntartásra.

A KSH kimutatása szerint az első negyedévében a háztartások fogyasztási kiadása 3680 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 3593 milliárd forint után, ami csaknem pontosan annyival, 2,7 százalékkal nőtt változatlan áron számítva, mint a reálkeresetek.

A családok fogyasztása néhány területen az átlagos költekezésnél nagyobb ütemben bővült az idei év első négy hónapjában. Így a megvásárolt árumennyiség április végéig összességében 4-5 százalékos mértékben nőtt.

A vendéglátóhelyek értékesítése az négy hónapban 7,4 százalékkal 200 milliárd forint fölé emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi bevételei 16 százalékkal emelkedtek, és mintegy 20 milliárd forintra rúgtak április végéig. Kedvező változást tükröz az is, hogy hosszú évek visszaesése után a lakáspiac is elmozdult a mélypontról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.