BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vb: Az értékes játékosok sem segítenek

A korábbi években a világ labdarúgását uraló Spanyolország már egy hét után búcsúzott a brazíliai tornáról, pedig 23-as játékoskeretét a legértékesebbre taksálták a világon.

És most mi lesz? – közölte címlapján a spanyol Marca miután nagy meglepetésre Spanyolország már az első két mérkőzése alapján kiesett a világbajnokságról. A legjelentősebb spanyol sportlap internetes oldalán szavazni lehet arról, hogy a jövőben a keret tagjai közül ki maradjon a válogatottban, valamint arról is Vicente del Bosque maradjon-e a szövetségi kapitány. Spanyolországban már arról cikkeznek, hogy generációváltás mentheti meg a labdarúgásokat, az ifjú tehetségek pedig újra jó eredményeket érhetnek el. Spanyolország 2010-ben Hollandia ellen nyert a világbajnoki döntőben, 2008-ban és 2012-ben pedig Európa-bajnok lett a szinte verhetetlen armada. A spanyolországi játékosok igen kelendőek lettek, óriási átigazolási összegekért igazoltak többen külföldre is, a klasszisok főként Angliába. A világ legjelentősebb klub tornájának a döntőjét a Bajnokok Ligájában idén két madridi csapat vívta, az Atletico és a Real vívta, 8 között volt a Barcelona is. A világ klublabdarúgását Spanyolország uralja a válogatottét már nem.

Az utóbbi évek sikereinek köszönhetően a világ legértékesebb kerete Spanyolországé lett, a transfermarkt.de adatai szerint a 23 játékos értéke együttesen 622 millió euró. A keretből a legtöbb pénzt a német szakoldal szerint a legértékesebbnek Andres Iniesta, a Barcelona játékosa számít 55 millió euróval. Utána következik Cesc Fabregas 50 millió euróval, akiért már nem fizetett a Chelsea ennyit, mivel pár napja 33 millió (plusz 3 millió) eurót fizettek érte a Barcelonának. Sergio Busquetset (Barcelona) 45 millióra, Sergio Ramost (Real Madrid), David Silvát (Manchester City), Juan Matát (Manchester United) 40 millióra taksálják. A spanyol keret pénzügyileg legkevesebbet érő (az idősebb, valamint a szerződésük végéhez járó labdarúgók ára általában mindig alacsonyabb) játékosai Xavi (A Barcelonától állítólag a katari al-Arabiba igazol), Pepe Reina (Nápoli) és David Villa (Atletico Madridtól New Yorkba szerződött) 10 millió eurót ér. Ők hárman egyébként többet érnek, mint mondjuk az egész hondurasi, ausztrál, iráni, vagy Costa Rica-i keret.

Az ebből a keretből kiállított csapatot előbb a dél-afrikai finálé visszavágóján Hollandia 5-1-re alázta meg, majd Chile is megverte őket 2-0-ra. Hollandia keretét a 11-ik legértékesebbnek vélték a torna előtt 207,5 millió euróval. Valószínűleg a spanyolokkal ellentétben több játékos vélt ára emelkedni fog. A jelenleg 6 millióra taksált Daley Blind (Ajax), Stefan de Vrij (Feyenoord), az 5 milliót érő Memphis Depay (PSV) nem lesz majd ennyi pénzért megszerezhető. A már öregedő klasszisok, mint Robin van Persie (Manchester United), 40 milliót, Arjen Robben (Bayern München) 25 millió, Wesley Sneijder (Galatasaray) 17 millió eurót érnek.

A másik Spanyolországot legyőző csapat, Chile keretének értéke csak a 16. a vb-n, közel 140 millió euróval. A legtöbbre Arturo Vidalt (Juventus) értékelték 44 millió euróval, majd Alexis Sanchezt (barcelona) 30 millió euróval. A spanyolok elleni gólszerző Vargas (Valencia) 6 milliót, míg Aranguiz (Internacional Porto Allegre) 2,2 milliót. Ketten együtt nem érnek piacilag annyit, mint a legolcsóbbra becsült spanyol kerettag.

A labdarúgás azért is izgalmas és népszerű játék, mivel nem mindig a papírforma, vagy a játékosok piaci értéke dönt. Ezen az elven le sem kellett volna játszania az Uruguay-Costa Rica mérkőzősét. Uruguay az előző vb-n negyedik lett, a legutóbbi Copa America győztes mégis kikapott 3-1-re a gyengébbnek vélt Costa Ricától. Uruguay kerete elvileg 217,63 millió ér (ezzel 10. a vb-n), míg Costa Ricáé nem éri el a 30 millió eurót (29. a vb-n). Csak az uruguayi Edinson Cavani (PSG, 60 millió euró) háromszor annyit ér elvileg, mint az egész Costa Rica-i keret, de Luis Suarezt (Liverpool) is 52 millióra árazták be. Ezzel szemben a legmagasabban jegyzett Costa Rica-i , Bryan Ruiz (PSV) 8 millió ér.

Az esélyesek közül eddig piaci értékét Németország igazolta, mivel a vb második legdrágább kerete (526 millió euró) 4-0-al gázolt át a közel 300 milliós Portugálián. Igaz a portugálok közül csak Cristiano Ronaldo (Real Madrid) ára 100 millió euró. A harmadik legértékesebb, de a fogadóirodák szerint a tornagyőzelemre legesélyesebb Brazília is továbbjutásra áll, a közel 200 milliós Horvátország legyőzése után, azonban 96 milliós Mexikóval már döntetlenre végzett.

Argentína (közel 400 millió euró, ebből Lionel Messi 120 milliós tétel) 2-1-es győzelemmel mutatkozott be a közel 115 milliós Bosznia-Hercegovina ellen. A bosnyákoknál játszik egyébként a ferencvárosi Muhamed Besic, aki az egyetlen olyan játékos, aki a magyar élvonal adott a vb mezőnyébe. Az őr értéke már az első mérkőzés után jelentősen emelkedett, az FTC már 2-3 milliós eladási árat emleget.

A legkevésbé értékelt válogatott a vb mezőnyében a hondurasi 21,1 millió euróval. Ők nem tudtak meglepetést szerezni, mivel az ötödik legdrágább Franciaországtól (379,25 millió euró) 3-0-ra kikaptak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.