BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zenei különdíjat kapott a NAV

Kiosztották az idei Fonogram-díjakat. Ez a hír alapesetben megmaradna a zenei lapok témái közt, idén azonban meglepően újat sikerült lépniük a díjat odaítélőknek.

Ebben az évben ugyanis különdíjat kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Rendészeti szakterülete, méghozzá “a legális zenefelhasznás érdekében kifejtett munkáért”. (a hiba az eredetiből)

Hogy pontosan mit tett a NAV a zenéért, azt nem igazán részletezték, de annjyi így is biztos: nálunk még nem volt olyan látványos, külföldön gyakoribb eljárás azok ellen, akik illegálisan letöltött zenét hallgatnak. A legtöbbször a kisebb cégek panaszkodnak a zenei jogdíjak miatt, ám ebben sem igazán a NAV, hanem az Artisjus áll a kritikák kereszttüzében. 

Az Artisjus területi képviselői folyamatosan megjelennek az ország üzleteiben, vendéglátóhelyein, szálláshelyein, és mindazon nyilvánosan elérhető helyeken, ahol zenei szolgáltatás elképzelhető. Aki ilyet indít, annak erről az Artisjust természetesen tájékoztatnia kell – nyilatkozta nemrég Tóth Péter Benjamin, a szervezet stratégiai és kommunikációs igazgatója a Beolnak. Aki ezt elfelejti, azt költségátalányként az egyébként fizetendő jogdíj kétszeresének megfizetésére is kötelezhetik, bírságként. Azt azonban hangsúlyozta, az Artisjus munkatársai elsősorban arra törekednek, hogy hosszú távon rendszeresen zenét szolgáltató, elégedett, jogdíjat fizető partnerek legyenek az üzemeltetők.

Sok tényezőtől függ, hogy kinek mennyit kell fizetnie a gépzene-felhasználásért. Egy 3 csillagos, 20 férőhelyes szállodának havonta 6 387 forintot kell átutalnia, miközben például egy 50 négyzetméternél kisebb szoláriumnak az alapdíj havi szinten 2 819 forint. Egy 5 ezer négyzetméternél kisebb alapterületű vidéki rendezvény esetében pedig ez napi 34 894 forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.