BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Danone: Leépítés két ütemben

A Danone Kft. által elbocsátott dolgozókat a kormány nem hagyja magára – hangoztatta a parlament honlapján a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a jobbikos Sneider Tamás írásbeli kérdésére közölte, hogy a Danone Kft. ügyvezető igazgatója, Paolo Maria Tafuri levélben tájékoztatta a Danone Kft. budapesti üzemében gyártási tevékenység 2015-ben tervezett megszüntetéséről. A cég budapesti gyártási kapacitásának kihasználtsága olyan alacsony, hogy azt hosszú távon már nem tudnak fenntartani. A 276 fős teljes létszámból 155 embert érintő leépítési szándékbejelentést tettek a Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál. 

A csoportos létszámcsökkentés első üteme során 2015 áprilisától 2015 májusáig 78 dolgozót bocsátanak el. A második ütemben 2015. júniusától 59 üzemi dolgozónak és 18 más munkakörben foglalkoztatottat küldenének el. Magyarországon kívül a német (Hagenow) és az olasz (Casale Cremascó) gyárakat is felszámolja a cég, összesen 325 munkahelyet felszámolva.

A Danone Kft. vezetése, az üzemi tanács és a helyi szakszervezet képviselői júniusban megkezdték a Munka Törvénykönyve által előírt tárgyalásokat, többek között a munkavállalóknak nyújtott pénzbeli és nem pénzbeli támogatásokról. Fazekas szerint a cég együttműködik a Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Központjával, tanácsadási szolgáltatást nyújtanak az érintetteknek, szükség esetén állásbörzés is szerveznek és átképzésre is sor kerülhet az OFA Nonprofit Kft-t bevonásával.

A cég vizsgálja az ipari terület gazdasági hasznosításának lehetséges módjait is, erről egyeztet a helyi önkormányzattal. A gyártást fokozatosan csökkentik, 2015 második felében történhet meg a bezárás. A Danone Kft. továbbra is régiós központ marad a Danone-csoport hálózatában, folytatja magyarországi kereskedelmi tevékenységét, és termékei továbbra is elérhetőek lesznek a hazai piacon.

A magyarországi tejtermelő partnereiktől a tejet a jövőben is felvásárolják. Egy másik írásbeli kérdésben Magyar Zoltán azt írta, hogy a Danone évi több tízmillió litert tejet vett át a termelőktől, így a „Hazai termékként” kategorizált cég termékei ezentúl importtal lesznek jelen.

A joghurtokat francia, lengyel, német vagy román üzemekben gyárthatják majd. Fazekas szerint a Danone nem kulcsszereplője a hazai tejfelvásárlási piacnak, a tárcavezető információi alapján – bár erre vonatkozó hivatalos cégadat nem áll rendelkezésére – a felvásárolt tej mennyisége nagyságrendekkel kisebb a jobbikos képviselőnél említettnél. Úgy vélte, a cég termékportfóliójának nincsenek olyan elemei, amelyek magas tejfelhasználást igényelnek, mint például a friss tejek vagy a sajtok. Egyes adatok szerint az 1,3 milliárd literes teljes hazai tejfelvásárlási piac mindössze 2-3 százalékát tette ki az 1991 óta Magyarországon jelen lévő Danone.

Mi lesz a levédett márkákkal?

„A vállalatok által levédett márkák csak akkor kerülhetnek magyar tulajdonba, ha azokat tulajdonosuk el kívánja adnia magyar államnak vagy bármely más hazai piaci szereplőnek” – hangoztatta a földművelésügyi miniszter. Fazekas szerint a korábbi, magyar szempontból előnytelen privatizációs döntések negatív következményeit mindannyian viseljük. Egyes értesülések szerint az állam felvásárolná a magyar tejtermékmárkákat az esetlegesen Magyarországról kivonuló multiktól. A Danone tulajdonában nincsenek magyar tejtermékmárkák, a Pöttyös Túró Rudi esetében a Friesland-Campina, míg a Medve, Karaván, Pannónia, Tihany Camembert sajtok és a Bakony termékcsalád esetében a Bongrain csoport a tulajdonos.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.