BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínában tárgyal Angela Merkel

Kínában tárgyal vasárnaptól a német kancellár. Angela Merkelt - akinek 2005 óta ez a hetedik hivatalos látogatása Kínában - egy sereg német vállalatvezető kísérte el az útra.

Kína Németország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelem volumene eléri az évi 140 milliárd eurót (42 ezer milliárd forint). Tavaly az Egyesült Államok után Kína volt a német áruk legfontosabb felvevő piaca Európán kívül, 67 milliárd euró (csaknem 20 ezer milliárd forint) értékben.

Az olyan, kiemelkedően fontos német iparágak számára, mint az autó- és a gépipar, különösen jelentős a kínai piac. Merkel útja első állomásán, a középső országrészben, Szecsuan tartomány központjában, a 14 millió lakosú Csengtuban ellátogatott a Volkswagen és a német gyártó fő kínai partnere, az állami tulajdonban lévő "egyes számú autógyár" (FAW) közös gyárába.

Merkel, amellett, hogy igyekszik előmozdítani a német vállalatok ügyét, vasárnap reggel felkeresett egy olyan, Kínában egyedülálló szociális projektet is Csengtuban, amely a vándormunkások társadalmi beilleszkedését segíti. A projekt keretében száz család vándormunkások összesen nagyjából 400 gyerekéről gondoskodik.

Az 1,4 milliárd lakosú Kínában 270 millióra becsülik a vándormunkások számát. Több tízmillió lehet azoknak a gyerekeknek a száma, akik lényegében szülők nélkül cseperednek fel, mert vándormunkás szüleik kénytelenek hátrahagyni őket falujukban. Azok, akiket szüleik magukkal visznek a városba, a kirekesztéstől szenvednek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.