BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kissé döcögve indul az újabb frekvencia-értékesítés

A múlt héten ismételt hiánypótlásra szólította fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázatra jelentkezőket az alaki érvényességi feltételek teljesítése érdekében. A Magyarországon korábban mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900, az 1800 MHz továbbá a 26 GHz-es még ki nem osztott sávrészek hasznosítására vonatkozó pályázatra június 16-án lehetett jelentkezni, amit négy cég, a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és a Digi tett meg. Az NMHH közlése szerint azonnal megkezdték a vizsgálatot, hogy megfelelnek-e a jelentkezések az alaki követelményeknek.

Elvileg a pályázati anyagok június 17-i felbontása után 15 nap állt rendelkezésre, hogy a hatóság elvégezze ezt a feladatot. Azonban úgy tűnik, a beérkezett pályázatok nem feleltek meg alaki szempontból az elvárásoknak, így az NMHH hiánypótlásra szólította fel a jelentkezőket, és ezt a héten ismételten meg kellett tennie. A hatóság közlése szerint a hiánypótlások beérkezését és értékelését követően zárul le a pályázati nyilvántartásba vételi folyamat. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor derül ki, hogy egyáltalán mely vállalkozásoknak lesz esélyük elnyerni a meghirdetett frekvenciákat.

A tenderen 9 frekvencia-csomagot lehet megvásárolni összesen 104 milliárd forintért. Ez egyébként jóval alacsonyabb összeg, mint ami az NMHH eredeti elképzeléseiben szerepelt, hiszen korábban még 125 milliárd forintot vártak a frekvenciák értékesítéséből. A három legértékesebb frekvenciacsomag esetében például összesen több mint 13 milliárd forintos a csökkenés. A legdrágább, „A” jelzésű csomagért a jelenlegi tervek szerint 33,2 milliárd forintot kell majd fizetni, a „B” jelzésűért 31,7, míg a „C”-ért 27,2 milliárd forintot.

A pályázat érdekessége lehet a Digi szereplése, hiszen amennyiben a társaság sikeresen vesz részt a tenderen, úgy egy újabb mobilszolgáltatóval bővülhet a hazai piac. Azt természetesen egyelőre nem lehet tudni, hogy mely csomagok keltették fel a cég érdeklődését, és mihez kezd majd egy esetleges siker esetén a frekvenciákkal.

A most indult frekvenciatender azért is kiemelt jelentőségű, mert eredménye meghatározza majd, hogy milyen formában valósul meg a negyedik generációs mobilhálózatok további kiépítése. Az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás tavalyi lezárásával megnyíló 800 MHz-es sáv például a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettségének biztosítására.

A hazai mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekom és a Telenor már évek óta építi ki saját, negyedik generációs (4G/LTE) hálózatát. A legnagyobb piaci szereplő, a Telekom áprilisban már arról számolt be, hogy a lakosság közel 45 százaléka számára érhető el a vállalat által kínált 4G mobilszélessáv, és a tervek szerint 2015-re ezt az arányt 80 százalékosra emelnék. A Vodafone egyelőre nem kezdte meg negyedik generációs hálózata fejlesztését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.