BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több orosz gáz jöhet? Az MVM új importról tárgyal a Gazprommal

A héten egyeztetnek a további magyar gázimportról az MVM és a Gazprom Export illetékesei, tudta meg a Világgazdaság. Az eladó azonban garanciát kérhet arra, hogy e gáz nem jelenik meg a nemzetközi kereskedelemben. Felgyorsult a kereskedelmi tárolóink feltöltése, és juthat többlet gáz a biztonsági tárolóba is

Az MVM Zrt. és a Gazprom Export illetékesei ezen a héten egyeztetnek arról, hogy a magyarországi csoport további gázmennyiséget vesz át az eladótól Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, és orosz kollégája, Alekszandr Novak egy héttel ezelőtti, bécsi megállapodásának alapján, tudta meg a Világgazdaság. Információink szerint azonban esélyes, hogy az orosz eladó garanciát kér majd arra, hogy a határon átvett, és a magyarországi gázbiztonság javítását célzó gáz nem jelenik majd meg a nemzetközi piacokon. (Azaz főleg Ukrajnában.)

A beszerzés forrása az elmúlt napi hírek szerint az a 100 milliárd forint, amit az MVM tulajdonosa kölcsönként ad a csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt-nek, de nem tudni, hogy a pénz egésze gázbeszerzésre fordítható-e, vagy abból kell fizetni a szállítást és a tárolást is, ami az összegnek a negyedét is elviheti. Úgy tudjuk, a tervek szerint a már 915 millió köbméterig, tehát a folyó gázévre előírt szintig feltöltött biztonsági gáztárolóban lévő mennyiséget is feltöltök a 2014 július 1-ig elérendő, 1,2 milliárd köbméterre. Európában most érdemes bespájzolni, mert most van a mélyponton a földgáz ára.

A Gazprom Exporttól vett gáz árában 40 százalékig figyelembe vett hollandiai gáztőzsdén egy megawattóra gáz ára most 17,5 euró körüli, vagy ezer köbméterre vetítve mintegy 270 dollár. Az importárban 60 százalékos súllyal szereplő orosz gáz olajindexált ára mintegy 300 dollár. A gáz ára a fűtési idény kezdetéig már csak nőhet, és az sem kizárt, hogy forint/dollár árfolyam is a magyarországi importőr hátrányára változik. A rendelkezésére álló 100 milliárd forint most 439 millió dollárt, vagy 322,6 millió eurót ér.

A magyar és az orosz fél közben az éves szinten leszerződött mennyiség csökkentéséről is egyeztet. A hosszú távú megállapodás alapján az MVM-nek 2014-ben 2,5 milliárd köbméterrel több gázt kellene átvennie, mint amennyi az igényei szerint jelenleg beérkezik az országba, a 2015-re várt fölöslege pedig már 5 milliárd köbméter lesz. Jelenleg Ukrajna felől a szokásos, illetve annál valamivel kisebb mennyiségben, Ausztria felől kicsit nagyobb tételben érkezik a földgáz, ukrajnai kivitelünk pedig meg sem közelíti a két héttel ezelőtti szintet. Mindezek eredőjeként egy hete megugrott a hazai földalatti kereskedelmi gáztárolók feltöltése.

A Magyar Földgáztároló (MFGT) létesítményei 20,4 százalékos kihasználtsággal indították a hetet. Ez kevesebb az egy évvel ezelőtti 25,9 százaléknál, de a fentiek miatt elérhetőnek, sőt, túlléphetőnek is tűnik a 2013-as mennyiség. Mivel az MFGT mobilgáz (ki- és betárolható gáz) kapacitása 4,43 milliárd köbméter, az említett, 20,4 százalékos töltöttség közel 904 millió köbmétert jelent.

Az elmúlt napokban kétszer is született új kötés a magyar gáztőzsdén, amit a CEEGEX-tranzakciók ritka volta érdemes megemlíteni. Kereskedők szerint a küszöbön a folyamatos kereskedés. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.