BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy fejlesztés a tejiparban - idén még lezárhatják a debreceni üzem eladását

Ötven új munkahelyet teremt a FrieslandCampina 650 millió forintos beruházással megvalósult, tegnap átadott mátészalkai desszertüzeme. A társaság 2012-ben jelentette be, hogy eladja debreceni gyárát, jelenleg előrehaladott tárgyalásokat folytatnak szakmai befektetővel az értékesítésről, akár még az idén lezárulhat az ügylet.

Átadták tegnap a FrieslandCampina Hungária Zrt. 650 millió forintos beruházással készült új desszertgyártó üzemét Mátészalkán, a létesítményben krémtúrók és vajkrémek készülnek. Az építkezést márciusban fejezték be, a közelmúltban lezárult a próbatermelés is, így most már teljes kapacitással képes működni a gyár. A fejlesztés 50 új munkahelyet teremt, így összesen 300-an dolgoznak majd a FrieslandCampina mátészalkai telephelyén.

Az új gyár úgy lett kialakítva, hogy képes legyen fogadni az új fejlesztésű termékeket, amelyeken most is dolgoznak a társaság szakemberei – mondta el az ünnepélyes üzemavatón Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója. A cégvezető közlése szerint évente 4000 tonna, hazai tejből készült túró feldolgozására lesz képes a mátészalkai üzem. A FrieslandCampina legismertebb márkája a Pöttyös Túró Rudi, amiből a hetvenes években naponta 36 ezer, a 80-as és 90-es években pedig 300 ezer, míg jelenleg már napi egymillió darabot is képesek előállítani Mátészalkán. Emellett krémtúróból 22 milliót készíthetnek majd évente.
Szautner Péter a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, hogy a múlt évben a FrieslandCampina által előállított termékek 13 százalékát értékesítették külföldön. Az exportban jelenleg Szlovákia és Románia játszik meghatározó szerepet. A társaság dolgozik azon, hogy nagyobb legyen az export részesedése a forgalomban, a cégvezető ugyanakkor hozzátette, hogy az általuk gyártott márkák és termékek jó részét kimondottan a hazai piacra szánják, ennek megfelelően külföldön más márkázásra van szükség a sikerhez.

A FrieslandCampina tavaly 25,2 milliárd forintos bevételt ért el, ez 4,16 százalékos csökkenést jelent 2012-höz képest. A visszaesés Szautner Péter közlése szerint a portfólió átalakítására vezethető vissza. A vállalat vezérigazgatójának elmondása szerint az idén már százalékban kifejezve egyszámjegyű bevételnövekedést várnak, és ez az első féléves eredmények alapján reálisnak tűnik. A társaság a 2012-es félmilliárd forintos veszteség után a múlt évben már több mint 83 millió forintos adózás utáni eredményt ért el.

A FrieslandCampina 2012 decemberében jelentette be, hogy az üzletvitel fenntarthatóságának érdekében és a márkák további erősödésének biztosítására átszervezi magyarországi tevékenységét. A tervek szerint a vállalat debreceni tejtermékgyártó üzemét eladják. Az értékesítés jelenleg is folyamatban van, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy szakmai befektetővel. Szautner Péter arra számít, hogy még az idén sikerül lezárni az ügyletet, további részleteket azonban egyelőre nem közölhetett. A debreceni létesítményben egyébként jelenleg is friss tejtermékeket állítanak elő, és az elképzelések szerint az eladást követően bérgyártást is végezne az új tulajdonoshoz került üzem a FrieslandCampina számára.

Hazai beszállítók

A holland tulajdonú FrieslandCampina a világ legnagyobb, szövetkezeti alapon létrejött tejipari vállalata, a cég világszerte több mint 80 üzemmel rendelkezik, ezek közül kettő működik Magyarországon. A vállalat több mint 600 embert foglalkoztat itthon, a termékeihez szükséges tejet pedig gyárai környezetéből szerzi be. A FrieslandCampina Hungária Zrt. 50 hazai tejtermelővel és mintegy 450 egyéb beszállítóval áll kapcsolatban. A társaság a mostani 650 millió forintos beruházást megelőzően 2004-ben valósított meg egy kétmilliárd forintos fejlesztést Mátészalkán.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.