BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig elenyésző a feltörekvő piacok jelentősége

Az idei év első hat hónapjában az ázsiai vendégéjszakák száma 6,4 százalékkal lett több szállodáinkban, miközben az EU tagországokból csak 0,7 százalék növekedés történt.

Az ázsiai szállodai vendégéjszakák az EU-ból érkező vendégéjszakáknak 12,6 százalékát tették ki – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb trend riportjából. A feltörekvő piacok esetében Oroszországból 11,4 százalékkal, Kínából 16,4 százalékkal, Indiából 24,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, míg Brazíliából 9,1 százalékos visszaesés történt. Megjegyzik ugyanakkor, hogy Oroszországon kívül a másik három feltörekvőnek számító piacról érkező vendégéjszakák száma a hazai szállodák számára még rendkívül alacsony.

Ezt mutatja, hogy idén január-június között a magyarországi hotelekben összesen 62 ezer kínai, 25 brazil és ennél is kevesebb, 16 ezer indiai vendégéjszaka realizálódott.

„Ha figyelembe vesszük, hogy 2014 első hat hónapjában a japán szállodai vendégéjszakák száma 64 ezer, a kínai 62 ezer, az izraeli 95 ezer volt, és ezek együtt 221 ezret tettek ki, akkor megállapítható, hogy az ázsiai szállodai vendégéjszakák 58,6 százaléka ebből a 3 országból érkezett. A többi ázsiai országra vonatkozóan nem rendelkezünk adatokkal” – írta az MSZÉSZ. A feltörekvő piacok esetében a kínai vendégéjszakák négyötöde, a brazil és indiai vendégéjszakák pedig teljes egészében a budapesti hotelekben jelennek meg.

Ellenben a KSH adatai szerint 2014 első félévében az EU tagországokból érkező szállodai vendégéjszakák száma 2,9 millió volt, ami a hazai hotelekben eltöltött összesen 4,5 millió külföldi vendégéjszakának 64,8 százalékának felel meg. A nem EU-tag európai országokból pedig további mintegy 200 ezer éjszakát töltöttek nálunk. Ázsiának pedig összesen 377 ezer szállodai vendégéjszakát köszönhetünk. Amerika sincs sokkal lemaradva, hiszen 311 ezer éjszakával zárták a félévet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.