BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz millió azonosító került illetéktelen kezekbe egy év alatt

Az idén közel 8 százalékkal nőhet a globális informatikai biztonsági piac a múlt évhez képest, a fejlődés pedig jövőre még gyorsabb lehet a Gartner prognózisa szerint. A kibertérből érkező fenyegetés nagyságát jól mutatja, hogy a múlt évben több mint 552 millió azonosító került illetéktelen kezekbe

Az idén várhatóan 71,1 milliárd dollárt költenek világszerte informatikai biztonságra a Gartner előrejelzése alapján, ami 7,9 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest. A szektor fejlődése jövőre folytatódik, a piackutató cég prognózisa szerint 2015-ben újabb 8,2 százalékkal, 76,9 milliárd dollárosra bővülhet a szegmens.

A felfutás hátterében az áll, hogy a vállalkozások és intézmények egyre inkább tudatában vannak a kibertérből érkező fenyegetéseknek és igyekeznek felkészülni arra. A növekvő tudatosságot jól érzékelteti, hogy a leggyorsabban fejlődő terület az it-biztonsági szegmensben az adatvesztés ellen használható megoldásoké, ahol 18,9 százalékos bővülést várnak az idén a Gartner elemzői. A tanulmány szerint az elmúlt év egyik meghatározó trendje volt, hogy nagy mértékben „demokratizálódott” a kiberbűnözés. Könnyen elérhetővé váltak azok a rosszindulatú alkalmazások és az az infrastruktúra, amellyel célzott támadásokat lehetett indítani cégek, szervezetek ellen. A növekvő fenyegetés ugyanakkor kiváltotta az érintettek reakcióját is és nőtt az informatikai biztonsági tudatosság a vállalatok és intézmények körében.

A mobiltechnológiák, a felhőalapú és közösségi megoldások alkalmazásának terjedése új kihívásokat és fenyegetéseket hozott magával, ezzel párhuzamosan azonban bővült a hatékony védekezésre használható eszközök köre is. A Gartner prognózisa szerint 2015-re a nagyvállalati biztonsági megoldások 10 százalékát már valamilyen felhő alapú technológián keresztül veszik igénybe a cégek.

Emellett egyre általánosabb az a gyakorlat, hogy nem szigetszerű, önálló eszközöket vetnek be a kiberbűnözők ellen, hanem a hardvert, szoftvert és szolgáltatást egyaránt tartalmazó csomagokat vesznek igénybe. A Gartner előrejelzése alapján a jövő év végére az infrastruktúra alapú védelmi termékek 30 százalékát már valamilyen csomagban vásárolják majd meg a vállalkozások. A kibertérből érkező fenyegetés nagyságát jól mutatja, hogy a múlt évben 62 százalékkal emelkedett az adatszivárgások száma 2012-höz képest, több mint 552 millió azonosító került illetéktelen kezekbe a Symantec éves internetbiztonsági jelentése szerint.

A tanulmány szerint a számítógépes bűnözők gyakran hónapokig tervezik támadásaikat, mielőtt lecsapnak, a kisebb bevételeket jelentő, gyors akciók végrehajtása már a múlté. Tavaly az első tíz hónapban visszafogottan viselkedtek a kiberbűnözők, azonban az év végén a számítógépes támadások eddigi legártalmasabb sorozata zúdult a felhasználókra. Míg 2012-ben mindössze egy olyan adatszivárgás volt, amely tízmilliónál több felhasználói adatot érintett, addig tavaly 8 ilyen volt. Magyarország évek óta a leginkább fenyegetett országok között van, tavaly a 27 uniós tagállam közül a 7. leginkább támadott volt, míg globálisan a 24. helyen szerepeltünk ebben a mutatóban. A szakemberek szerint ez főként annak tudható be, hogy a magyar felhasználók kibertudatossági szintje alacsony, nem fordítanak kellő figyelmet számítógépeik védelmére.

Csendes hónap

Viszonylag nyugodt hónapnak bizonyult június a biztonsági incidensek szempontjából a Symantec adatai alapján. A nyár első hónapjában jelentett legnagyobb adatszivárgási eset csak 1,3 millió azonosítót érintett, ami lényegesen alacsonyabb a májusi 145 milliónál. Júniusban naponta átlagosan 88 adathalász támadás történt, ez a szám a májusi csökkenés után a márciusban és áprilisban tapasztalt szintekhez való visszatérést jelenti. Június csendes hónapnak számított a sérülékenységek szempontjából is, csak 438 ilyen esetet jelentettek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.