BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi éve lehet a hazai informatikai piacnak

Az idén első alkalommal átlépheti a 700 milliárd forintos határt a hazai it-piac, a fejlődésben meghatározó szerepet játszik a hardver szegmens. A szektor teljesítményét segíti, hogy a hazai vállalkozások kezdenek hosszabb távra tervezni az it beruházásoknál.

Az idén a múlt évhez képest várhatóan 4,5 százalékkal bővül a hazai informatikai piac, így 713 milliárd forintos lehet ez a szegmens – tudtuk meg Komáromi Zoltántól, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatójától. A szektor az elmúlt évben is fejlődni tudott, 2013-ban hardverre, szoftverre és it-szolgáltatásokra 682 milliárd forintot költöttek Magyarországon, ami 2,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A rövid távú kilátások ugyanakkor némileg visszafogottabbak, az IDC hazai vezetőjének elmondása szerint 2015-re enyhe, két százalékos emelkedést prognosztizál a piacelemző cég.

A szakértő közlése alapján a tavalyi és idei pozitív eredményekben több tényező is fontos szerepet játszik. Így például a hazai vállalkozások is kezdenek újra átállni a hosszabb távú informatikai tervezésre, vagyis már nem csak a pénzügyi szempontok érvényesülnek egy-egy it-beruházás esetében. Míg a 2008-as válságot követő években egyértelműen a költségek és a gyors megtérülés határozták meg, hogy mire költenek a társaságok, gyakran felülírva a távlati üzletfejlesztési megfontolásokat is, addig napjainkban egy trendforduló figyelhető meg, kezd egyensúlyba kerülni a kiadások és az üzleti, szakmai szempontok mérlegelése a döntések során.

A múlt év jó eredményében és az idei várható fejlődésben fontos szerep jut a kormányzati informatikai költéseknek is. Bár 2014 választási év volt, a tavalyról áthúzódó nagy projektek még éreztetik hatásukat, így parlamenti választások hatása az új fejlesztésekben érződik majd és a jövőre prognosztizált visszaesésben mutatkozik meg.

A kormányzati it-piac kapcsán Komáromi Zoltán hangsúlyozta, hogy ez a terület átalakul, amely komoly hatással lesz a megoldásszállítókra. Az európai uniós projektek ugyan továbbra is jó lehetőséget kínálnak a hazai informatikai szektor szereplői számára, de a kormányzati felhő kialakítása piaci átrendeződést hoz.

A hardver piac kapcsán pozitív fejlemény, hogy egészségesebb szerkezet alakult ki, nem csak egy-egy kiemelt szegmens - mint például az okostelefonok vagy a táblagépek – produkáltak fejlődést, hanem a szerverek, tároló berendezések területén is érezhető volt a növekedés a múlt évben, ami az idén is folytatódik. A szerverpiac értékben 22 százalékkal nőtt 2013-ban az előző évhez képest. Emögött az áll, hogy a kereslet a belépő szintű eszközök helyett egyre inkább a középkategóriás szerverek irányába mozdult el. „Ez egy pozitív fejlemény, megfordult az a trend, hogy tűzoltásszerűen, olcsón vegyenek valamit a vállalkozások, most már érezhetően hosszabb távra terveznek, illetve a bővüléshez hozzájárult egy konszolidációs hullám is. Ebben a szektorban is éreztették hatásukat a jelentős kormányzati fejlesztések, de egyéb szegmensekben – pénzügy, gyártóipar - is szép számmal voltak fejlesztések. Az idén is növekedésre számítunk a szerverpiacon, igaz visszafogottabb, 10 százalék körüli lehet a fejlődés” – közölte Komáromi Zoltán.

A hardver területen kivételt jelentett a nyomtatópiac tavaly, amely enyhén csökkent 2012-höz képest, és középtávon sem várható lényeges változás, fellendülés. Az otthoni nyomtatók értékesítése látványosan csökkent, és hiába bővült az üzleti felhasználására szánt készülékek forgalma, nem tudta ellensúlyozni a visszaesést. Általános tendencia az is, hogy a vállalati szférának már nem csak eszközöket akarnak eladni a nyomtatógyártók, hanem menedzselt szolgáltatásokat kínálnak számukra.

A szoftverpiac gyakorlatilag stagnált, mindössze egy százalékkal tudott nőni a múlt évben, igaz az idén már 2 százalékos fejlődéssel számol ezen a területen az IDC. Az ingyenes, felhő alapú alkalmazások főként kis- és középvállalati körben tapasztalható gyors térhódítása mellett a szektor visszafogott teljesítményében az is szerepet játszott, hogy a nagyvállalati szegmensben nagyon kevés nagy léptékű új alkalmazás projekt indult. Ez részben annak tudható be, hogy telítődött a piac, így ritkábbak az új bevezetések, inkább a meglévő rendszerek frissítése, igény szerinti bővítése tapasztalható. Ugyanakkor az adatbiztonsággal kapcsolatos megoldások iránt folyamatosan nő a kereslet, és hasonló a helyzet az analitikai, üzleti intelligencia rendszerek, valamint a mobilalkalmazások esetében is.

Az informatikai szolgáltatásoknál trendfordulót hozott 2013, míg a korábbi években csökkent ez a szektor, addig tavaly már 2,5 százalékos növekedést tudott felmutatni. A szegmens szereplői számára jó hír, hogy az IDC előrejelzése alapján az idén gyorsul a fejlődés, és már 5 százalékos lehet a bővülés. Ennél a területnél is ki kell emelni ugyanakkor a kormányzati költések jelentőségét, hiszen ha azokat nem számoljuk, akkor mindössze 0,4 százalékos lett volna a növekedés a múlt évben. A tevékenységkihelyezés (outsourcing) kapcsán stagnálásáról lehet beszélni, az infrastruktúra üzemeltetés területén csökkenést mért az IDC, ugyanakkor az alkalmazásmenedzsment szegmens bővülni tudott. A kormányzati költések hatása főként az egyedi alkalmazásfejlesztéseket, rendszerintegrációt, alkalmazás bevezetést és testreszabást magukban foglaló projektek esetében volt érezhető, ez a terület tudott nőni a múlt évben – tette hozzá Komáromi Zoltán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.