BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb kérő a T-Mobile US-re

Újabb fordulatot vett a Deutsche Telekom amerikai mobilcége, a T-Mobile US eladásának története, a francia Iliad is bejelentkezett a vállalat többségi részesedéséért. Az európai cég könnyebben veheti a versenyjogi akadályokat, ugyanakkor a Sprint japán tulajdonosa, a Softbank sokkal nagyobb összeget kínál.

Az Iliad távközlési szolgáltató 15 milliárd dollárt kínált a T-Mobile US 56,6 százalékos tulajdonrészéért. A francia cég közleménye szerint a vételárat részben hitelből, részben pedig saját tőkéből fedeznék, ez utóbbi rész mintegy kétmilliárd eurót tenne ki. Az ehhez szükséges tőkeemelésben a társaság többségi tulajdonosa, az alapító Xavier Niel is részt venne.

A Deutsche Telekom amerikai mobilcégének sorsa már évek óta kérdéses, ám egészen a múlt hétig úgy tűnt, hogy az ügy rendeződik, és a Sprint mögött álló japán Softbank lesz a befutó. A távol-keleti szigetországban már arról cikkeztek, hogy a német cég és a japán távközlési társaság között megszületett az egyezség, és már csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be a fúziót. Az tény, hogy a Softbank ajánlata sokkal kedvezőbb, mint a most befutott francia licit, hiszen vinnék az egész céget, nagyjából 32 milliárd dollárért. Ez azt jelentené, hogy részvényenként 40 dollárt fizetnének a T-Mobile US-ért, míg a francia cég ajánlata csak 33 dolláros. Igaz, az Iliad saját számításai szerint a szinergiák kiaknázása miatt a fennmaradó 43,4 százalék értéke részvényenként 40,5 dollár lenne.

A Softbank tavaly júliusban zárta le a harmadik legnagyobb amerikai mobiltársaság, a Sprint többségi tulajdonrészének megvásárlását 21,6 milliárd dollárért, éppen ezért az újabb tranzakció miatt szigorú versenyhatósági vizsgálatra lehet számítani, és egyáltalán nem biztos, hogy engedélyezik az ügyletet az amerikai hatóságok. Ebből a szempontból lényegesen kedvezőbb helyzetben van az Iliad, mivel az Egyesült Államokban nincs érdekeltségük közlésük szerint, így nem is várható versenyjogi vizsgálat, ha ők szerzik meg a T-Mobile US többségi tulajdonrészét. Azt még nem lehet tudni, hogyan reagál az új pályázóra a Softbank, de nem kizárt, hogy az Iliad egy kemény licitháborúba kényszeríti riválisát. Az eredetileg televíziós és szélessávú internet szolgáltatásokat kínáló, a mobilpiacra néhány éve belépő francia cég egyébként otthon többek között agresszív piacszerzési módszereiről ismert. Rendkívül alacsony áraival komoly versenyre és díjcsökkentésre kényszerítette mobilpiaci riválisait.

A Thomson Reuters szerint az első félévben a világ legnagyobb vállalatai összesen 1750 milliárd dollár értékben jelentettek be felvásárlásokat és egyesüléseket, amire 2007 óta nem volt példa. A távközlési szektor cégei is élen jártak ebben a folyamatban, elég csak arra gondolni, hogy az AT&T 48,5 milliárd dollárt kínált a DirecTV-ért. Február végén zárta le a Verizon a Vodafone Verizon Wireless-ben lévő 45 százalékos tulajdonrészének mintegy 130 milliárd dollárért történő megvásárlását, az Európai Bizottság pedig júniusban hagyta jóvá, hogy a Telefonica 10,7 milliárd dollárért megvegye az E-Plus-t.

Legális a mobiltelefonok kikódolása

Barack Obama amerikai elnök is rábólintott a mobiltelefonok kikódolását engedélyező új törvényre, így az Egyesült Államokban a jövőben legális lesz ez a tevékenység. Az Egyesült Államokban, ahogyan nálunk is, a mobilszolgáltatóktól vásárolt készülékeket lekódolják, hogy ne lehessen más szolgáltató által kiadott SIM kártyával használni, és az eszközök kikódolása tiltott.

Az új törvénnyel az Egyesült Államokban változik a helyzet, azonban a visszaélések elkerülésére a mobiltelefonok tömeges kikódolása továbbra is tiltott lesz.

Az új törvénnyel az Egyesült Államokban változik a helyzet, azonban a visszaélések elkerülésére a mobiltelefonok tömeges kikódolása továbbra is tiltott lesz. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.