BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felhő-nagyhatalommá tennék Budapestet

Adott a lehetőség, hogy Budapest a felhőalapú számítástechnika területén európai szintű központtá váljon, ám ehhez a tágabb értelemben vett iparág, az állam, illetve a felhasználók együttműködésére van szükség – mondta el érdeklődésünkre Bellák Zoltán, az EuroCloud Magyarország Egyesület alapítója és elnöke. A szervezet álláspontja szerint a felhő megoldások a gazdaság szinte minden területén új, előremutató modell bevezetésének lehetőségét hordozzák magukban.

Bellák Zoltán példaként említette az AirBnb szállásfoglalási rendszert, amely a szállodaiparban eredményezhet mélyreható változásokat, az Ubert, ami a személyszállítás területén indított forradalmat, vagy a pénzügyi szolgáltatások kapcsán a Bitcoint. A szakértő szerint ahhoz, hogy Budapest valóban felhő-nagyhatalommá válhasson, szükség van az internetet és a digitális ipart intenzíven, önmaga részeként használó startup világ fejlődésére. A Prezi, a LogMein, a Ustream eddigi sikerei mellett látszanak további reménységek, mint például a Trezorit, vagyis ebből a szempontból kedvező a helyzet, hiszen adott az innovatív környezet. A másik Budapest maga, Bellák Zoltán közlése szerint a magyar főváros részben pont a felhő (cloud) szolgáltatások elterjedésének köszönhetően egyre inkább alkalmas arra, hogy központtá váljon ebben a szegmensben. További fontos tényező a hatékony és okos (smart) szabályozás. „Ezen a területen egyelőre bölcs visszafogottság jellemző a törvényalkotókra és nem történtek olyan lépések, amelyek ellehetetlenítették volna ezt a célkitűzést” – mutatott rá az EuroCloud Magyarország Egyesület elnöke. „A legtöbb esetben a legjobb szabályozás, ha hagyják az iparágat békésen fejlődni. Azonban a cloud esetében két területen is fontos a jogszabályi beavatkozás, az egyik a kereskedelem – hiszen az országhatárokon átívelő szolgáltatásokról van szó –, a másik pedig az adatvédelem kérdése, hiszen nagyon fontos a bizalom megteremtése” – fűzte hozzá Bellák Zoltán.

A hazai mikro- és kisvállalkozások körében már általános a felhőalapú megoldások használata a szakértő szerint. A nagy cégeknél hatékonysági, versenyképességi okok miatt lenne igény az ilyen szolgáltatásokra, ám több ágazatban is a szabályozás nem vagy csak korlátozottan teszi lehetővé alkalmazásukat. A középvállalatoknál pedig megfigyelhető, hogy főként az exportra is dolgozó társaságok élnek szívesen ezekkel a lehetőségekkel.

Gazdaságfejlesztési hatások

Az EuroCloud 2009-ben jött létre. Az iparági tömörülés célja, hogy egységes európai szabályozás és minőségtanúsítási rendszer megteremtésével segítse a felhő alapú szolgáltatások térnyerését. Az EuroCloud Magyarország Egyesületet 2011-ben hozták létre, és a szervezet az idén már harmadik alkalommal rendezi meg az EuroCloud Day konferenciát Budapesten. A rendezvény deklarált célja, hogy rámutasson a felhőalapú megoldások gazdaságfejlesztési hatásaira.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.