BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre már 40 kereskedőház segítheti az exportáló kkv-kat

Az év végéig a tervek szerint 25-re nő az EU-n kívüli exportpiacokon létesített kereskedőházak száma - mondta a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság Exportexpanzió című konferenciáján.

Kerekes György hozzátette: azt tervezik, hogy 2015-ben már 40 kereskedőház működik majd, amivel teljesen lefedik hazánk EU-n kívüli exportpiacait. Az EU-n kívüli piacokon kívül még másik két koncentrációs kört fed le az MNKH. Az egyik a kárpát-medencei régió, ebben a tekintetben a környező nagyvárosokban 13 iroda megnyitását tervezik a Kárpát Régió Üzleti Hálózat irodáinak bevonásával. Az EU-n belüli célpiacok vonatkozásában az uniós versenyjogi szabályok miatt másként kell kezelni a hazai cégek külpiacra segítését. Az EU-tagországok kiemelt városaiban egy-egy kereskedőházi kolléga, illetve a külgazdasági attasérendszer segíti a hazai cégeket. 

Kiemelte: a direkt exportban csak 15 százalék a kkv-k részesedése, miközben a foglalkoztatottak 73 százaléka kkv-knál dolgozik. „Ahhoz, hogy érdemben nőjön a kkv-k exportban való részesedése, alapvetően öt akadályt kell leküzdeni” – mondta. Ezek a mentalitásbeli problémák, a külkereskedelmi ismeretek, a megfelelő menedzsment, illetve a külpiaci kapcsolatok, valamint a szükséges anyagi forrás hiánya.

Azzal kapcsolatban, hogy mely cégek lehetnek az MNKH ügyfelei elmondta: minden olyan céget szívesen látnak, amely külföldön értékesít terméket vagy szolgáltatást. Háromszáz olyan cég van Magyarországon, amely konkrét külpiaci stratégia mentén terjeszkedik külföldön. Emellett három ezer olyan kkv működik Magyarországon, amely rendszeresen exportál, de ad hoc alapon terjeszkedik külföldön. „Továbbá a kamarák adatai alapján harminc ezer olyan cégről tudunk, amely eladott már valaha valamit külföldre” – tette hozzá. Összességében 3-tól 10 ezerig terjedhet azon cégek száma, amely potenciális ügyfele lehet az MNKH-nak, beleértve magán-, önkormányzati, állami cégeket, illetve hazai vagy külföldi vállalkozásokat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.