BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Malév: nem fizet az állam a dolgozóknak

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem tudja, hogy mennyit követelnek a Malév-dolgozók, és a perek állásáról sincs információjuk.

Ugyan 2012. február 3-án csődölt be a Malév, a kormány még mindig nem tudja, hogy pontosan mennyit kellene fizetnie az egykori állami cég dolgozóinak. „Miután a felszámolási eljárás még nem fejeződött be, jelenleg még pontosan nem ismert a ténylegesen ki nem elégített dolgozói követelések nagysága, várhatóan a Bérgarancia Alapból történt kifizetéssel együtt meghaladja az 50 százalékot. A Magyar Állammal szemben a dolgozók által indított per állásáról érdemi információval nem rendelkezünk” – válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Mimnisztérium lapunknak arra a kérdésére, miszerint hajlandó-e az állam kifizetni a Malév-dolgozók követeléseit.

Emlékeztettek: a felszámoló a megszűnt munkaviszonyok alapján kifizetendő járandóságok törvényi maximumát a Bérgarancia Alapból lehívta. Egy korábbi minisztériumi közlés szerint 2012-ben és 2013-ban összesen bruttó 1,36 milliárd forintot fizettek ki nekik. Információink szerint a dolgozók még mintegy 2,6 milliárd forint nettó munkabért követelnek. Ezt a még zajló felszámolás biztosan nem fedezi, legfeljebb a harmadát. A még árult balatonlellei ingatlanból befolyó összeg például egy jelzálog miatt a NAV-hoz vándorol majd, ha akadna vevő.

Az állam ellen indított perek pedig még sokáig elhúzódhatnak. Noha a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2011. novemberberében készített: A Fehér Könyv a Malév örökségéről című dokumentumban leszögezik, hogy az államnak jelentős felelőssége van a csődben. „Összefoglalásképpen kijelenthetjük, hogy az előző kormány által kivitelezett Malév visszaállamosítás során súlyos hibákat követtek el, ugyanis már akkor gyakorlatilag önálló életre képtelen volt a vállalat, melynek visszaszerzése és életben tartása is óriási pénzeket emésztett és emészt fel. A Malév irányított csődjének lehetőségéről már ekkor (2010 áprilisában) tanulmányt készíttetett egy neves nemzetközi jogi irodával” – olvasható a dokumentumban.

A dolgozók legutóbb idén tavasszal írtak nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben azt kérték a kormányfőtől, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a MALÉV Zrt. dolgozói két év után hozzájuthassanak a munkaszerződéseik alapján őket megillető munkabéreikhez. „Amennyiben a kormányzat továbbra sem venne tudomást a saját intézkedéseinek következményeiként több mint 1000 volt MALÉV-es dolgozó, 1000 MALÉV-es család egzisztenciális kirekesztettségéről, akkor kénytelenek leszünk itt a földön, a budapesti utcán küzdeni jogainkért, mert számunkra mit sem ér a rezsiharcban megtakarított párezer forint, ha közülünk sokaknak egyáltalán a rezsiszámlák kifizetésére sincs esélye” – írták Malév Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.