BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos kompenzációt kaphat a Posta a büdzséből

Több milliárdos terhet jelenhet a költségvetésnek a Magyar Posta egyetemes szolgáltatói létéből fakadó méltánytalan többletterheinek kompenzálása.

„A kormány az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott Magyar Posta javára ellentételezni kívánja az általa nyújtott közszolgáltatás méltánytalan többletterhét a nemzeti hatáskört meg nem haladó mértékben” – olvasható a Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslatban. Az indoklás szerint egy bizottsági határozat kimondja, hogy egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatása belső piaccal összeegyeztethetőnek minősül és mentesül a bejelentési követelmény alól, ha az ellentételezés nem haladja meg a 15 millió euró (mintegy 5 milliárd forint) éves összeget. az idei méltánytalan többletteherre vonatkozó elszámolást a miniszternek 2015. június 30-áig kellene benyújtani.

A méltánytalan többletteher lényege, hogy a Magyar Postának ott is kötelező például postahivatalt vagy mozgópostát fenntartania, ahol az piaci körülmények között veszteséges lenne. A jelenlegi postatörvényt 2012-ben fogadták el, de egyes részei még nem léphettek hatályba, mert folyik a törvény adott rendelkezéseinek egyeztetése az Európai Bizottsággal. Az eredeti tervek szerint az állami vállalatot a liberalizált piacra beengedett új cégek hozzájárulásaiból kompenzálták volna. Hasonló rendszer több uniós országban már működik. Ilyen új szereplő azonban egyelőre nincs, eddig csak az osztrák hátterű Feibra Kft. próbálkozott belépni a könnyű levelek piacára 2013-ban, de az NMHH nem adta meg az engedélyt, mert a számviteli eljárásait áttekinthetetlennek minősítették.

A jelenleg hatályos postatörvény szerint az egyetemes postai szolgáltatás biztosítása állami feladat, melynek az állam az egyetemes postai szolgáltató útján tesz eleget. Ha megszavazzák a Lázár János által pénteken benyújtott törvényjavaslatot, akkor a jövőben már némileg árnyaltabb lesz ez a tételmondat. „Az egyetemes postai szolgáltató a teljesítés érdekében szerződést köthet egy vagy több partner szervezettel” – olvasható a dokumentumban. Jogosult lehet a Magyar Posta például a hivatalos iratokkal kapcsolatos kötelezettségeinek teljesítése érdekében szerződést kötni partnerekkel. a 2013-ban nyereséggel záró állami vállalat köteles lesz elkülönítetten nyilvántartani a hivatalos iratokkal kapcsolatos szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bevételeit, költségeit és ráfordításait a törvénymódosítás szerint.

Még 2003-ban polgármesterek azért indítottak mozgalmat, mert a 600 lélekszámnál kisebb településeken bezárták a postahivatalokat, és helyüket a mozgóposta vette át. Az állam a Magyar Posta talpon maradását azzal is segíti, hogy a közigazgatás és az igazságszolgáltatás hivatalos iratainak kézbesítésére és a bélyegkibocsátásra megőrizhetett kizárólagos jogát. Szintén állami segítség, hogy szeptembertől az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. mellett az ország egyik legnagyobb hazai értékesítési hálózatával rendelkező Magyar Posta 2200 postahelyén is megvásárolható vagy megrendelhető az Erzsébet-utalvány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.