BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem azok diétáznak, akiknek kellene

Akiknek valamilyen betegségben szenvednek, és ezért diétázniuk kellene, azok negyede egyáltalán nem veszi ezt komolyan. Akik viszont figyelnek arra, hogy mit esznek, éppen azért teszik, mert nem akarnak megbetegedni. Saját testsúlyát – egy ötös skálán – a válaszadók több mint harmada csupán hármasra osztályozza – derül ki az Ipsos legújabb kutatásából.


A felnőtt magyarok háromnegyede nem szenved olyan krónikus betegségben – legalábbis tudomása szerint -, ami miatt diétáznia kellene. Azoknak a már diagnosztizált szív- és érrendszeri betegeknek, cukorbetegeknek, kórosan túlsúlyosaknak és azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, több mint az egynegyede viszont még soha nem vette komolyan a számára előírtakat, s csak egyharmaduk következetes a speciális étrend megtartásában.

Érdekes, hogy a férfiak nehezebben vehetők rá a diétázásra, viszont fegyelmezettebben betartják a szabályokat. A nők nyitottabbak egy-egy speciális étrendre, de nagyobb arányban igaz rájuk, hogy időnként engedményeket tesznek maguknak.

A diétázók többsége nem azért nem eszik meg akármit, mert számára az tiltott vagy nem ajánlott, hanem mert nem szeretne beteg lenni, van valamilyen egészségügyi panasza, és azt szeretné megszüntetni, vagy fogyni akar - ezek az Ipsos Health Egészségpercek kutatás-sorozat legfontosabb megállapításai.

Az ezer felnőtt és félszáz fiatalkorú megkérdezésével készített vizsgálatból az is kiderül, hogy a legismertebb diéták az említések sorrendjében: a káposztaleves diéta, a Norbi Update, a léböjtkúra, a Paleolit diéta, a 90 napos diéta, az Atkins diéta, a vegetáriánus étrend, az alacsony szénhidráttartalmú diéta, a szétválasztó diéta, a vércsoport- és a Turbó Diéta. Ugyanakkor a legsikeresebb, „hivatalos” diétákkal vetekszik a válaszadók saját maguk által kialakított étrendek népszerűsége, a kipróbált diéták listavezetője is a diétázók saját szabályrendszere.
Akik nem konkrét betegség, egészségügyi panasz miatt, hanem egyéb célból diétáznak, inkább a barátaiktól kértek ajánlást, míg a betegség, egészségügyi panasz okán diétázók jellemzőbben orvoshoz fordultak tanácsért.

A diétázáshoz leginkább teljes kiőrlésű termékeket, vitaminokat, csökkentett energiatartalmú termékeket, speciális teákat és biotermékeket vásárolunk. Ez a lista megegyezik a megkérdezettek által felállított hatékonysági rangsorral. A csökkentett energiatartalmú termékeket a 18-29 éves korosztály vásárolja leginkább. A vitaminokat inkább a magasabb iskolai végzettségűek keresik, ezek a csoportok a legdominánsabb vásárlók a csökkentett energiatartalmú termékek vonatkozásában is.

A válaszadók legutóbbi diétájukkal kapcsolatos legjellemzőbb megállapításai, tapasztalatai a következők voltak: a diéta mellé szükséges kiegészítés a mozgás, a diéta következtében jobb közérzet érhető el, valamint közös konklúzió, hogy a diéta „költséges mulatság”. A diéta hosszú távú pozitív hatása, hogy tartós életmód-váltásra ösztönöz. Kevésbé igaz viszont, hogy a megkérdezettek elégedettek lennének magukkal a tartott diétának köszönhetően. Az elégedettség amúgy sem jellemző ránk. Saját testsúlyukat – egy ötös skálán – a válaszadók több mint harmada csupán hármasra osztályozza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.