BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságcsomagot kérnek az orosz szankciók miatt

Az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók és az élelmiszerek importjának orosz betiltása miatt az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke válságcsomag bevezetését sürgette az osztrák vállalatok részére.

Christoph Leitl szerint egyre szaporodnak azok a vállalati jelzések, amelyek szerint egyre kevesebb rendelés érkezik be hozzájuk. Eddig ugyan egyetlen osztrák cég sorsa sem forog kockán, de fel kell készülni a helyzet súlyosbodására.

Ausztria gazdasági kapcsolatai Oroszországgal nem csekélyek. 2013-ban Oroszország a tizedik helyen szerepelt Ausztria legfontosabb kereskedelmi partnerei sorában. Mintegy 55 ezer munkahely függ közvetlenül vagy közvetve az Oroszországgal való kereskedelemtől.  Jelenleg 1200 osztrák vállalat exportál Oroszországba, csupán a termékexport értéke közel 3,5 milliárd euró volt legutóbb.

Christoph Leitl szerint a bécsi kormánynak a gazdasági szereplőkkel közösen válságtervet kell kidolgoznia, hogy megakadályozzák a forgalom tömeges csökkenését, ha még szigorúbb szankciók lépnének életbe, valamint további új piacokat kell feltárnia erre az esetre. Leitl egyébként bírálta a szankcióükat: "Aki másokat szankcionál, az önmagát is szankcionálja. Ez bebizonyosodott sajnálatos módon az EU és Oroszország jelenlegi helyzetében. A tovább éleződő válságra politikai eszközökkel és tárgyalások útján  kell konstruktív megoldásokat találni" - fogalmazott a WKÖ elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.