BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államosítással fenyegette a Lukoilt a román elnök

Traian Basescu román elnök megbízta a román kormányt, hogy készítse elő a Lukoil Ploiestiben lévő olajfinomítójának esetleges állami tulajdonba vételét .”A LUKoil eljárása elfogadhatatlan. Ha holnap (pénteken – a szerk.) nem veszi fel ismét a munkát, arra kérem a kormányt, hogy vegye át a Ploiestiben lévő finomító igazgatását” – idézte a román tévé tegnap este az államfőt.

Basescu szerint a romániai Lukoil-üzem már öt év óta pénzügyi problémákkal szembesül. A bukareti orosz nagykövet szerint azonban a Lukoil, amely több mint 15 éve van jelen a román piacon, mindig lelkiismeretesen eleget tett kötelezettségeinek és a román törvényeket szigorúan betartotta.  Ebben az időszakban a finomító működését a román hatóságok sohasem állították le. A Lukoil a Petrotelt, valamint a 300 töltőállomásból álló hálózatot 1998-ban vásárolta meg. A finomító éves teljesítménye 2,4 millió tonna.

A Lukoil ma bejelentette: újraindítja az egy hete leállított ploiesti Petrotel kőolaj-finomítót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.