BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest nem bír el több koncertet

Nem csökkent a hazai koncertpiac jelentős versenyhátránya a régióban, így például Prágához és Bécshez képest idén ősszel és télen is kevesebb nemzetközi sztár turnébusza áll majd meg Budapesten.

A Papp László Sportaréna eseménynaptárát böngészve kiderül, hogy Kylie Minoque és James Blunt októberi koncertje után most vasárnap Michael Bublé lép színpadra vélhetően 10 ezres teltház előtt (ez nem meglepő, hiszen 50 millió albumot adott el eddig), utána viszont már csak a The Beach Boys érkezik.

„Az idei felhozatal nem gyengébb a tavalyinál, hiszen 2013 őszén a több mint 45 millió eladott kislemezzel büszkélkedő Bruno Mars adott teltházas koncertet, valamint a Nickelback banda mutatta be válogatáslemezét, de a piac vitathatatlanul stagnál” – mondta lapunknak Borsos László. A 2013-ban 3,3 milliárd forint árbevétel mellett 320 millió forintos mínusszal záró Live Nation ügyvezető igazgatója hozzátette: a versenyhátrányt továbbra is a 27 százalékos áfa okozza. Prágában 14 százalékos, Lengyelországban pedig csak 8 százalékos adó terheli a belépőjegyeket.

Prágában sokkal könnyebben kiszámítható, hogy miből lesz teltház és miből nem. „Ilyen jegyárak mellett Budapest nem bír el több bulit, a művészeket pedig sajnos nem érdekli a magyar közönség fizetőképessége, oda mennek, ahol több gázsit kapnak és könnyebb eladni a jegyeket” – fogalmazott Borsos László.

A koncertszervező cég ezért új piacok felé is nyit, ilyen például a pankráció. Áprilisban először rendeznek ilyen show-t a Sportarénában. A szokásos hazai fellépőkre természetesen idén is lehet számítani. Új színpadi látvánnyal érkezik februárban Magyarországra a Slipknot metál szörnyzenekar is, de ez meglehetősen szűk réteget céloz meg. Az omladozó Puskás Ferenc stadion helyett potenciális új helyszín lett a Groupama Aréna is, de a Fradi stadionjába egyelőre még nem sikerült koncertet szervezni.

Már a következő Szigetet is szervezik, egyelőre annyi biztos, hogy nem lettek olcsóbbak a jegyek: a hét napos bérlet kedvezményes ára például 69 ezer forint, míg az öt napos 10 ezer forinttal kerül ennél kevesebbe. Újdonság, hogy utóbbival jövőre már kempingezni is lehet a fesztiválon. Mivel idén nagyon megkönnyítette a jegyeladást, hogy egy héttel későbbre tolták a fesztivál időpontját, ezért 2015-ben is maradnak az augusztus 10-17-e közötti időpontnál. A léc magasan van, hiszen már a 390 ezres látogatottság is elég lett volna a nullszaldóhoz, de végül 415 ezer nézővel rekordot állított fel a Sziget.

Vita a jogdíjról

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli, hogy átlagosan 19,5 százalékkal csökkentené az Artisjus a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre, azonban a mértéket kevesli, legalább 50 százalékos mérséklést javasol. Szerintük nemzetközi összehasonlításban a tervezett csökkentéssel együtt is aránytalanul magas az a díj, amelyet a vendéglátó-ipari üzletektől szednek be. Emellett úgy látják: azoknak a feltételeknek a meghatározására is szükség van, hogy ki, mikor és milyen mértékben, valamint feltételek mellett köteles díjat fizetni.


V. M. Vita a jogdíjról A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli, hogy átlagosan 19,5 százalékkal csökkentené az Artisjus a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre, azonban a mértéket kevesli, legalább 50 százalékos mérséklést javasol. Szerintük nemzetközi összehasonlításban a tervezett csökkentéssel együtt is aránytalanul magas az a díj, amelyet a vendéglátó-ipari üzletektől szednek be. Emellett úgy látják: azoknak a feltételeknek a meghatározására is szükség van, hogy ki, mikor és milyen mértékben, valamint feltételek mellett köteles díjat fizetni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.