BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres a felhő-stratégia az SAP-nál

A harmadik negyedévben 4,25 milliárd eurós bevételt ért el az SAP SE, ez 5 százalékos fejlődést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A társaság látványosabb fejlődést ért el mind az üzemi, mind az adózott eredmény vonatkozásában, az előző 11 százalékkal, míg a nyereség 16 százalékkal bővült a július-szeptemberi időszakban 2013 harmadik negyedévéhez viszonyítva.

A vállalatnál jelentős átalakulás indult az elmúlt években, a stratégiában az ügyfeleknél telepített üzleti szoftverek mellett egyre meghatározóbb szerepet játszanak a felhőalapú megoldások. A felhő üzletág egyébként rendkívül dinamikusan fejlődik az SAP-nál, a harmadik negyedévben például 45 százalékkal nőtt a bevétele, igaz még így is csak 277 millió euró volt a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint. Kevésbé volt sikeres a szoftverértékesítés, ebben a szegmensben 2 százalékos csökkenésről számolt be a vállalat, ez ugyanakkor bőven ellensúlyozta az alkalmazásokhoz kapcsolódó támogatási és szolgáltatási tevékenység.

A társaság a kedvező átfogó adatok ellenére csökkentette az egész évre vonatkozó üzemi eredmény előrejelzését, míg korábban 5,8 és 6 milliárd euró közötti értékkel számoltak, addig a legújabb üzleti eredmények közzétételekor 5,6-5,8 milliárd eurós prognózist adtak ki. A felhő stratégia eredményeit szemlélteti, hogy a cégnek már 44 millió ügyfele van ebben a szegmensben. Az SAP elszántságát ezen a területen jól mutatja, hogy hajlandó jelentős összegeket is elkölteni annak érdekében, hogy erősítse piaci pozícióját. A vállalat szeptemberben jelentette be, hogy 8,3 milliárd dollárért megvásárolja a Concur Technologies-t, amely felhőalapú utazási és költségmenedzsment megoldásokat készít. Az ügyletet várhatóan 2015. első negyedévében zárják le és ez az SAP történetének legnagyobb felvásárlása.

A társaság nem csak globálisan, de Magyarországon is jelentős fejlesztéseket hajt végre. A múlt héten adták át az SAP Hungary Kft. új irodaépületét, a 120 ember elhelyezésére alkalmas, 1800 négyzetméteres létesítményt kimondottan a szoftverfejlesztők igényeinek megfelelően alakították ki. A cég 2005-ben létrehozott budapesti fejlesztési részlegénél jelenleg több mint 250 szakértő dolgozik mobilalkalmazások, logisztikai megoldások fejlesztésén, de terméklokalizációt is végeznek a hazai és a világpiac számára egyaránt. A magyarországi központ eredetileg az ellátási lánchoz és a gyártáshoz kapcsolódó fejlesztéseket végzett, és mivel a gyártás digitalizációja napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, ezért a részleg feladatai és mérete is nő.

Az SAP Hungary Kft. 500 fővel kezdte az idei évet, azonban jelenleg már több mint 600-an dolgoznak a vállalatnál. A tervek szerint néhány hónapon belül egy európai szolgáltató központot is nyit Budapesten a társaság, amely lehetőséget kínál a további számottevő létszámnöveléshez.

A cég tavaly 17,5 milliárd forintos bevételt ért el Magyarországon, ez 8 százalékos bővülést jelentett 2012-höz képest. Az idén további növekedést várnak, ami 1-1,5 milliárd forintos is lehet. A növekedésben a szoftverértékesítés mellett meghatározó szerepet játszik a szolgáltatások exportja is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.