BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon nem kellett a patikahitel a gyógyszerészeknek

Négy kölcsönszerződés – összesen ennyit sikerült tető alá hozniuk a bankoknak a patikai tulajdonváltás első körében.

Mint emlékezetes, a gyógyszerészi tulajdonhányadnak a patikákban 2014. január 1-jéig meg kellett haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig majd az 50 százalékot. Annak érdekében, hogy ez ne okozzon gondot a saját tőkével nem rendelkező gyógyszerészek számára, a kormány két támogatási konstrukciót dolgozott ki. Az egyikben államilag kamattámogatott hitellel, a másikban állami tőkebefektetés formájában segítik a patikusok többségitulajdon-szerzését.

Az első, az úgynevezett Patika Hitelprogram keretében eddig három hitelt folyósítottak, a Patika Tőkeprogram keretében pedig mindössze egyetlen ügyletet kötöttek – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Jelentés a közforgalmú gyógyszertárakról” címet viselő anyagából. A kormánynak készült dokumentum persze nem lenne teljes, ha nem tennék hozzá: „a jelentősebb igénybevételre a 2017-es többségi gyógyszerészi tulajdoni határidő előtt lehet számítani”.

Ez egyébként nem csak kincstári optimizmus, ugyanis a vételárat a mostani alkufolyamatban rendszerint a gyógyszertárak két-három havi forgalmában jelölték meg, ami egy közepesen jó forgalmú patika esetében most havi 20-25 millió forint.

Vagyis az 50 százalékos tulajdonszerzés már sokkal nagyobb kiadást jelent majd, így elképzelhető, hogy a patikahitel iránt a következő években valóban megnő a kereslet.

A jelentés szerint egyébként a 2329-ből jelenleg 776 patika gyógyszerészi tulajdonhányada nem haladja meg az 50 százalékot, ezen belül pontosan 50 százalékos gyógyszerészi tulajdonhányadú 140 gyógyszertár. Két gyógyszertár volt, amely nem tett eleget időre a törvényi kötelezettségnek. Ha helyzetük nem rendeződik, a törvény szerint búcsút mondhatnak tb-szerződésüknek, ami azt jelenti, hogy nem válthatnak be recepteket, de akár a működési engedélyüket is felfüggeszthetik. Lapunk azonban úgy értesült, esetükben technikai problémák hátráltatják a törvény betartását, és nem annak szándékos negligálásáról van szó.

A gyógyszertárak többségét, 1264 patikát betéti társaság működtet, kft. formában működik 885 vállalkozás, és csupán 32 esetben áll a háttérben részvénytársaság. A legkisebb patikák még mindig egyéni vállalkozások, 148 ilyen mikrocég működtet gyógyszertárat.

A gyógyszercégek megszenvedik

A döntően árrésből élő gyógyszertári vállalkozásokat és persze a gyógyszergyárakat is megviselte a támogatott orvosságok árának letörésére kidolgozott vaklicit intézménye. Ám, amíg a patikákat egy külön juttatással részben kompenzálta az állam, a gyógyszeripari cégeket emellett egyre növekvő mértékű, jövőre összesen már 58 milliárdos különadók sújtják. Ennek következtében tavaly először nem nőtt, hanem 996-ról 982 milliárd forintra csökkent a magyarországi gyógyszergyárak nettó árbevétele, ezen belül pedig a 2007-es szintre, 159 milliárd forintra esett vissza a belföldi értékesítés árbevétele.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.