BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország nem csökkenti olajtermelését

Oroszország nem fogja vissza jövő évi olajtermelését annak ellenére sem, hogy csökken a kőolaj ára - jelentette be az orosz energiaügyi miniszter, miközben a legnagyobb orosz olajcég vezetője 70-75 dolláros jövő évi hordónkénti olajárra számít.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint jövőre az ideihez hasonló nagyságú, 525-526 millió tonna körüli lesz az orosz olajtermelés. Mint mondta, "középtávon 85-90 dollár lesz az olajár". Az nem derült ki, hogy ezt pontosan milyen időszakra értette. Oroszország jelenleg napi 10,5 millió hordó kőolajat termel ki.

Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajtermelő, a Rosznyefty (Rosneft) vezetője úgy vélte, hogy jövőre az átlagos globális olajár 70-75 dollár lesz hordónként.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,43 dollár (3,3 százalék) csökkenéssel 70,15 dolláron zárt. Pénteken napközben 69,78 dolláron, 2010 májusa óta legalacsonyabb szinten is állt az olajfajta ára. A Brent ára novemberben 18 százalékkal, június óta pedig csaknem 40 százalékkal olcsóbbodott.

z alacsonyabb olajár nemcsak az olajvállalatok bevételeit mérsékli, de komoly gondot okoz az orosz költségvetésnek is, amely 100 dollár körüli olajár mellett kiegyensúlyozott.

A kőolaj látványos áresése fényében nem okozott különösebb meglepetést Alekszej Uljukajev orosz gazdasági miniszternek az a bejelentése, hogy a jövő évi költségvetés kiszámításakor az eredetileg 100 dolláros olajár helyett alacsonyabbat vesznek alapul az idei 105 dollár után. A gazdasági miniszter egyben elismerte, "még nem tudni, hogy az alacsonyabb mennyivel lesz alacsonyabb".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.