BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld jelzést kapott a vásárlásra Párizstól a GE

A francia kormány jóváhagyta, hogy az egyesült államokbeli General Electric (GE) 12,4 milliárd euróért megvegye az Alstom-csoport energetikai részlegének többségét – jelentette be tegnap a francia gazdasági miniszter, Emmanuel Macron.

Az ügylet keretében a francia állam 20 százalékos részesedést vásárol a ma még a forgalma 70 százalékát az energetikában lebonyolító Alstomban – ezt a csoport fő részvényesétől, a családi tulajdonban levő Bouygues holdingtól veszi meg. (Ez utóbbi 2006-ban, Nicolas Sarkozy akkori francia elnök nyomására szerzett 29 százalékos részesedést a bajban levő Alstomban; akkor az volt a terv, hogy a nukleáris iparban érdekelt Arevával hoznak létre egy óriásvállalatot, ebből azonban nem lett semmi, ezért a Bouygues már jó ideje megválna az összes Alstom-részvényétől.)

A jövőben a vasút- és járműiparra fokuszáló Alstom – a TGV-vonatok gyártója – december 19-én viszi a GE-szerződést részvényesi közgyűlése elé; az elnök-vezérigazgató Patrick Kron a MarketWatchnak azt mondta, hogy az ügylettel megszabadulnak a csoport 3,9 milliárd eurós adósságterhétől, és kisebb vetélytársak felvásárlására is lesz pénzük.

Az Alstom energetikai részlegéért a Siemens és a Mitsubishi Heavy Industries is küzdött, a francia kormány részvételével zajló tárgyalásokon a GE a győzelem fejében azt is vállalta, hogy három 50-50 százalékos vegyesvállalatot hoz létre az Alstommal. Párizs emellett vétójogot élvez majd bizonyos döntésekben és a francia államé lesz a nukleáris fejlesztések szellemi tulajdona is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.