„Az elmúlt évtizedekben a baromfihúsokat jól menedzselték, a hazai kereslet is ebbe az irányba tolódott el” – mondta el a Világgazdaságnak Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke. Pedig magyar sertésfajták kedvező változásokon mentek át az elmúlt 10-15 évben - tette hozzá - , a genetikai állomány sokat javult, ma már modern fajtákat hizlalnak a termelők.
A kereslet visszaesésével párhuzamosan az import aránya is nőtt, így a magyar sertéshús térvesztése még erőteljesebb. A sertésfelvásárlási árak a magyarországi gyakorlatban hosszú idő óta az Európában meghatározó német árszinttel együtt mozognak, csak a szállítási költség jelenti a különbséget. Nagy eltérés azonban, hogy a nagyüzemi, komoly technológiával megtámogatott nyugat-európai hizlalás és vágás mellett az adott felvásárlási áron rendre nyereség érhető el, míg a némileg drágább magyarországi előállítás mellett ez csak időnként, a jobb árszinteknél sikerül.
A magyar termelők ugyanakkor úgy látják, az eltérő takarmányozási szokások miatt nálunk jobb a sertéshús íze, minősége erre támaszkodva, illetve a tartási körülmények sztenderdizálásával próbálnak meg újból piacot nyerni, és elfogadtatni a fogyasztókkal egy némileg magasabb árat. Az egy éve bevezetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet mára 60 sertéstelep és 40 körüli kiskereskedő használhatja, utóbbiak között akkora szereplők is vannak, mint a Coop, a Spar vagy az Auchan. A védjegyet csak a Magyarországon született, hagyományos takarmányon nevelt állatok húsán tüntethetik fel, amelyek vágását és feldolgozását is szigorú előírásokhoz kötik. „A kérelmezés során már a sertéstelepen auditokat tartunk, több száz pontos listának kell megfelelni ahhoz, hogy a minősítést megkapják. Hasonló listát viszünk végig a vágóhídon, a feldolgozóban és a kiskereskedelmi egységekben is” – közölte Németh Antal. A rendszert a közelmúltban a vendéglátó ágazatra is kiterjesztették: az éttermeket ösztönözni kívánják a védjeggyel ellátott termékek használására, ennek érdekében közös online beszerzési fórumot is működtetnek.
Lebuktak a csalók
Ötmilliárd forint adót csalt el egy húskereskedelemmel foglalkozó bűnözői csoport, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 33 embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. A fővárosi cégkör az unió országaiból áfa megfizetése nélkül szerzett be sertés- és marhahúst, illetve baromfit, ezeket egy cégláncolaton átfuttatva, fiktív számlák segítségével, belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltette könyvelésében és adóbevallásában - mondta el Sárközi Alexandra, az adóhatóság bűnügyi szóvivője az MTI-nek. A tatabányai szervezetben az irányító kft.-je kizárólag áfalevonásra használt stróman cégeken keresztül húskészítményeket vásárolt külföldről, majd az árut itthon továbbértékesítette. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 18 tonna hústermék forgalmi korlátozását rendelte el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.