BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a hónap a sertéshúsé

A lakossági sertéshúsfogyasztásban az utóbbi időkben rendre csak a december hoz kiugrást: az ünnepi hónapban fejenként 2,5 kiló sertéshús fogy el, szemben az átlagos hónapokban kimutatott nagyjából két kilóval. Az 1994 óta eltelt húsz évben a magyar lakosság sertéshúsfogyasztása 32 százalékkal esett vissza, mára nem éri el a napi 10 dekát sem.

„Az elmúlt évtizedekben a baromfihúsokat jól menedzselték, a hazai kereslet is ebbe az irányba tolódott el” – mondta el a Világgazdaságnak Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke. Pedig magyar sertésfajták kedvező változásokon mentek át az elmúlt 10-15 évben - tette hozzá - , a genetikai állomány sokat javult, ma már modern fajtákat hizlalnak a termelők.

A kereslet visszaesésével párhuzamosan az import aránya is nőtt, így a magyar sertéshús térvesztése még erőteljesebb. A sertésfelvásárlási árak a magyarországi gyakorlatban hosszú idő óta az Európában meghatározó német árszinttel együtt mozognak, csak a szállítási költség jelenti a különbséget. Nagy eltérés azonban, hogy a nagyüzemi, komoly technológiával megtámogatott nyugat-európai hizlalás és vágás mellett az adott felvásárlási áron rendre nyereség érhető el, míg a némileg drágább magyarországi előállítás mellett ez csak időnként, a jobb árszinteknél sikerül.

A magyar termelők ugyanakkor úgy látják, az eltérő takarmányozási szokások miatt nálunk jobb a sertéshús íze, minősége erre támaszkodva, illetve a tartási körülmények sztenderdizálásával próbálnak meg újból piacot nyerni, és elfogadtatni a fogyasztókkal egy némileg magasabb árat. Az egy éve bevezetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet mára 60 sertéstelep és 40 körüli kiskereskedő használhatja, utóbbiak között akkora szereplők is vannak, mint a Coop, a Spar vagy az Auchan. A védjegyet csak a Magyarországon született, hagyományos takarmányon nevelt állatok húsán tüntethetik fel, amelyek vágását és feldolgozását is szigorú előírásokhoz kötik. „A kérelmezés során már a sertéstelepen auditokat tartunk, több száz pontos listának kell megfelelni ahhoz, hogy a minősítést megkapják. Hasonló listát viszünk végig a vágóhídon, a feldolgozóban és a kiskereskedelmi egységekben is” – közölte Németh Antal. A rendszert a közelmúltban a vendéglátó ágazatra is kiterjesztették: az éttermeket ösztönözni kívánják a védjeggyel ellátott termékek használására, ennek érdekében közös online beszerzési fórumot is működtetnek.

Lebuktak a csalók

Ötmilliárd forint adót csalt el egy húskereskedelemmel foglalkozó bűnözői csoport, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 33 embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. A fővárosi cégkör az unió országaiból áfa megfizetése nélkül szerzett be sertés- és marhahúst, illetve baromfit, ezeket egy cégláncolaton átfuttatva, fiktív számlák segítségével, belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltette könyvelésében és adóbevallásában - mondta el Sárközi Alexandra, az adóhatóság bűnügyi szóvivője az MTI-nek. A tatabányai szervezetben az irányító kft.-je kizárólag áfalevonásra használt stróman cégeken keresztül húskészítményeket vásárolt külföldről, majd az árut itthon továbbértékesítette. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 18 tonna hústermék forgalmi korlátozását rendelte el.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.