BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebbet ér a magyar zöldáram

Jövőre a szabályozás alapján csökken a zöldenergiából nyert áram kötelező átvételi ára Magyarországon.

A jövő évtől az ideinél alacsonyabb lesz annak a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt áram ára, amely a kötelező átvételi rendszeren (KÁT) át jut el a felhasználókhoz.

A vonatkozó szabályozás már sok éve nem változik, viszont előírja, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) évente aktualizálja az árakat a fogyasztói árindex alakulását figyelembe véve. A frissítéssel kétféle szorzat készült. Mindkettő esetében az első tényező az átvételi ár 2014-es értéke volt.

A második tényező az egyik áramtermelő csoport esetében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a 2014. január-október közötti időszakra közzétett, az előző év azonos hónapjaihoz viszonyított havi fogyasztói ár-indexek átlaga, ez az érték 0,9991 lett.

A másik áramtermelő csoportnál a szorzat második tényezője az említett index-átlag egy százalékponttal csökkentett értéke, tehát 0,9891. Mivel az infláció értéke egy százalék alatti, sok éves növekedés után 2015-ben csökkenni fog a kötelező átvételi ár.

A legtöbb, vagyis kilowattóránként 38,42 forint azon, nem nap- és nem szélerőművek árama után fizethető 2015-ben, amelyeknek már 2008. január 1. előtt is volt működési engedélyük, de ez csak a csúcsidőszakban, vagyis nyáron 7 és 23, télen pedig 6 és 22 óra között érvényes. Azért adható el a csúcsidőszakban előállított villamos energia drágábban, mert akkor a legmagasabb a kereslet is.

A KÁT ezért erősen differenciál a mélyvölgyi áram árának rovására, de nem mindig tesz így. Például azonos árat szab csúcs-, völgy- és mélyvölgy időszakra is 2008. január 1-je előtti engedély alapján működő naperőműveknek, azaz 34,39 forintot. A rezsicsökkentés részeként a lakossági áramtarifából már kikerült a megújuló alapú, illetve a hulladékból termelt energia árát támogató összetevő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.