BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmarad a mobilházasság

Néhány órán belül cáfolták az érintett cégek a Reuters értesülését, amely szerint a dél-koreai Samsung megvásárolná a BlackBerryt és akár 7,5 milliárd dollárt is fizetne érte.

A kanadai mobilgyártó részvényeinek árfolyama közel 30 százalékkal erősödött a hivatalos kereskedési időben a hír nyomán, a cég piaci értéke néhány óra alatt 5,1 milliárdról, 6,6 milliárd dollárra nőtt (ez még mindig jócskán elmarad a 2008-as, csúcsot jelentő több mint 80 milliárd dollártól).  A befektetők reményei azonban hamarosan összeomlottak, ugyanis kiderült, a hírnek egyelőre nincs alapja, a tőzsdezárás utáni kereskedésben 17 százalékot zuhant a vállalat papírjainak értéke. A BlackBerry hivatalosan azt közölte, hogy nem folytattak tárgyalásokat a dél-koreai csoporttal egy esetleges felvásárlásról és a cégpolitikának megfelelően nem áll szándékukban híreszteléseket, üzleti spekulációkat kommentálni. A Samsung egyszerűen csak alaptalannak minősítette a Reuters beszámolóját az akvizícióról.

A hírügynökség verziója szerint a BlackBerry a birtokában lévő szabadalmak miatt volna vonzó akvizíciós célpont. Az egykor a mobilpiac meghatározó szereplőjének számító cég becslések szerint 3-5 milliárd dollár értékű szabadalom-portfólióval rendelkezik. Részben ez is az oka annak, hogy 2013 óta, amikor kiderült, hogy a vállalat rendkívül nehéz helyzetben van, többször is felmerült az a lehetőség, hogy új tulajdonosa lesz. A BlackBerry megújított menedzsmentje igyekszik újra növekedési pályája állítani a vállalatot, a társaság újabb modelljei azonban egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A cég tavaly november végén zárult harmadik üzleti negyedévében az árbevétel közel harmadával maradt el az egy évvel korábbitól. Valamivel kedvezőbb volt az eredményességi mutatójuk, a 2013. szeptember-novemberi időszak 4,4 milliárd dolláros vesztesége után mindössze 148 millió dolláros mínusszal zártak.

Az is kérdéses, hogy mennyire érné meg például a Samsungnak a BlackBerry-portfólió integrálása saját kínálatába. A dél-koreai társaság maga is rendelkezik egy mobilkészülékekre szánt operációs rendszerrel, igaz, eszközei többségén a Google által fejlesztett Android fut. Ebbe a körbe kellene beilleszteni a kanadai cég saját platformját.

A BlackBerry nem az egyetlen, egykor szebb napokat megélt mobiltelefongyártó, amely főként szabadalmai miatt vált vonzóvá a többi piaci szerelő számára. A Motorola Mobilityt 2012-ben 12,5 milliárd dollárért vette meg a Google, amely nem tartotta meg sokáig szerzeményét: tavaly januárban ugyanis bejelentették, hogy a kínai Lenovo veszi át a céget egy 2,91 milliárd dolláros ügylet keretében. Bár a Google részéről komoly veszteséget jelentett ez a tranzakció, hiszen közel 10 milliárd dollárt bukott a Motorola-kalandon, az amerikai mobiltelefongyártó szabadalmainak megszerzése igencsak fontos lehetett a vállalat számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.