Bolgárokkal bővülhet a térségi árampiac

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalban (MEKH) tárgyalt a bolgár energiahatóság (SEWRC), a bolgár áramtőzsde (IBEX) és a bolgár átviteli rendszerirányító (ESO) küldöttsége. Bár megbeszélés célja bolgár részről egyelőre tapasztalatszerzés volt, az érdeklődés előrevetíti a bolgár áramtőzsdének a térségi árampiachoz való csatlakozási szándékát. A MEKH közleménye szerint a vendégek tájékozódhattak a hazai villamosenergia-piac kialakulásáról, kibontakozásáról, a magyar áramtőzsde (HUPX) létrejöttéről, fejlődéséről és arról, hogy milyen út vezet a villamosenergia-piacok összekapcsolásához, annak milyen feltételei és előnyei vannak.

A villamosenergia-piacok összekapcsolásának az a fő előnye, hogy hatékonyabb kereskedést és kapacitás-felosztást tesz lehetővé, amellyel nő az ellátásbiztonság, stabilabb likviditás és alacsonyabb áringadozás mellett. Térségünkben elsőként a cseh és a szlovák árampiacot hangolták össze, amely partnerséghez azután csatlakozott a magyar, tavaly pedig a román áramtőzsde is. Utóbbi társulás előkészítése a 4M MC Projekt néven futott – mivel Románia volt a negyedik tagja a tőzsde-rendszernek –, így a következő lépés előkészítése 5M MC Projekt lesz. Ez azonban még nem a bulgáriai, hanem a lengyelországi áramtőzsde bevonását célozza a tavaly augusztusban az ötoldalú piac-összekapcsolást irányító bizottság döntése alapján. (A kezdeményezés 2013-ra datálható.) Bulgária tehát csak a hatodik lehet. A térségi árampiacok összekapcsolása kikövezi az utat az egységes európai villamosenergia-piac kialakítása felé. A cseh-szlovák-magyar-román társulásban olyan megoldást működtetnek, amely kompatibilis az európai előirányzattal, és további előnyöket biztosít piaci szereplők számára az összekapcsolt piacokon.

A HUPX magyar áramtőzsde forgalma a megalapítása óta nő, részben az eddigi piac-összekapcsolásoknak köszönhetően. A társaság 2010-ben 144 millió forintos bevétellel indult, amelyet látványosan, 2013-ra már 836 millió forintra növelt. Üzemi és adózott eredménye azonban 2012 kivételével minden évben mínuszban volt, 2013-ban 15 millió forint erejéig. Leányvállalata, a HUPX Derivatív Zrt. egyelőre nem tarol: bár 2012-ben volt néhány milliós forgalma, 2013-ban már semmi, így persze veszteséget termelt. A HUPX másik leányvállalata, a CEEGEX gáztőzsde forgalma egyelőre akadozik, például ez év január 7. és február 7. között egyetlen molekulát sem adtak el rajta. A társaság 2013-ban 39 millió forintos forgalom mellett 146 millió forintos veszteséget termelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.