BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gazdaság

Technológiai rés és növekedési szétválás

2024 októberében a gazdasági kilátások a főbb régiókban eltérő képet mutatnak. 2021–2022-höz képest a globális gazdasági növekedés lelassult, ugyanakkor látványos teljesítménybeli különbségek mutatkoznak a legnagyobb gazdaságok között. A folyamat sokrétű. A fokozódó geopolitikai feszültségek, az energiapiac eltérő hatásai, a regionális gazdasági kihívások különbségei, a gazdaságpolitikai divergencia, valamint a digitális technológiák elmélyülése meghatározzák a növekedési pályák különbségeit.
Szerző képe
VG Páholy: Lehmann Kristóf
a Magyar Nemzeti Bank igazgatója
2 órája

Az Egyesült Államok gazdasági aktivitása 2024-ben erős dinamikát mutat. Az éves növekedési ráta gyorsult 2022-höz és 2023-hoz képest, és közel 3 százalékon alakulhat idén. A reál-GDP-növekedést a háztartások fogyasztása kiemelten támogatja, különösen a magasabb jövedelmű háztartások kiadásai. A Fed szigorítása az aktív költségvetéssel nem lassította a gazdaságot. A nagyvállalatoknak volt lehetőségük 2021-ig hosszú távú kötvényfinanszírozást igénybe venni fix kamaton, így a bankhiteleken keresztül a kkv-k érzékelték erősebben a kamatemelések hatását. Az USA-infláció csökkenése, a világgazdasági aktivitás lassulása, a Kínából exportált alacsony infláció teret nyitott a Fed lazításának, ami 2025-ben is támogathatja a növekedést. Az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős, a munkanélküliség alacsony és a foglalkoztatottság historikus összevetésben is csúcson van.

Businesswomen,Use,Magnifier,Glass,Find,Stock,In,Stock,Markets,,Uptrends,
Fotó: Shutterstock

Az utóbbi azért meglepő, mert az Egyesült Államokban jelentős gazdaságszerkezeti változás zajlott és zajlik napjainkban is. Az amerikai BigTech vállalatok a pandémia alatt és után globálisan még szélesebb körben hódítottak meg piacokat digitális szolgáltatásaikkal. Az USA BigTech fejlődésének újabb lökést adott a mesterséges intelligencia áttörése, különösen a 2022. novemberben debütáló, majd hónapok alatt elterjedő ChatGPT. A generatív mesterséges intelligencia fejlesztésének minőségi ugrását a számítókapacitások felhőalapra helyezése tette lehetővé. Ez ugyanis a korábbi számítókapacitás fejlődéshez képest (Moore-törvény) is ugrásszerű teljesítményfejlődést tett lehetővé.

A változás üteme megdöbbentő. Egyszerűen szemléltetve

a ChatGPT a hasznosítható funkciókban az utóbbi két évben a 90-100-as emberi IQ-ról a GPT-4.o megközelítette a 130-140-es IQ-t, míg a jelenleg tesztfázisba jutó GPT 4.o1 el is érheti azt.

Mindez nem jelenti, hogy minden emberi teljesítményre bevethető lenne. A technológiai ugrás alkalmazási lehetőségei és üzleti kihasználhatósága kapcsán megoszlik a szakértők véleménye, de a fejlődés és a technológia gyorsulása vitathatatlan. A technológiai ugrás a tényadatok alapján a munkaerőpiacon nem okozott leépítéseket és látható változással sem járt.

Fontos kérdés a jövőre nézve, hogy a választások után változik-e a gazdaságpolitika iránya. A kampányígéretek alapján egyik jelölt sem gondolkodik a fiskális politikai szigorításban. Mindez a monetáris politikai lazítással és a technológiai fejlesztések terjedésével együtt arra enged következtetni, hogy az USA gazdaságának érdemi lassulása a közeljövőben nem várható. A reál-GDP bővülése jövőre is 2 százalék fölött alakulhat.

Az euróövezet gazdasági kilátásai kedvezőtlenebbek. A reál-GDP-növekedés a 2023-as stagnáláshoz közeli állapotból minimálisan javult, az éves növekedés ráta valamivel 1 százalék alatt várható idén. Az előrejelzések szerint a reál-GDP-növekedés jövőre 1,3 százalék körül alakulhat. A 2019-es évet kiindulópontnak véve az euróövezet gazdasági teljesítménye folyamatosan lefelé távolodik el az Amerikai Egyesült Államok GDP-pályájától. A pandémia okozta zavarok, az ukrajnai háború kitörését követő energiaár-emelkedés és a geopolitikai feszültségek sorozatosan negatívabban érintették az európai növekedés alakulását.

Emellett az említett technológiai megoldásokban Európa követő pozícióba szorult. A legjobb eurózónabeli MI-fejlesztések teljesítményét (például: Aleph Alpha) a ChatGPT-4.o teljesítményéhez viszonyítva 75-80 százalékosra becsülik. A gazdasági helyzetet nehezítette, hogy a magas infláció és a visszafogottabb európai bérdinamika a háztartások vásárlóerejét korlátozta, mert a béremelések nem tudták kompenzálni az áremelkedést. Az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 2022 első fele óta az aktivitás csökkenését jelzi a tartósan 50 alatti értékével. Mindez a GDP-adatokkal együtt tartós európai versenyképességi problémára hívja fel a figyelmet.

Kína gazdasági növekedése stabilizálódott, de ellenszéllel néz szembe. 2023-ban és 2024-ben a kínai reál-GDP 5 százalék körüli mértékben bővülhetett, és előreláthatólag jövőre is hasonló mértékben nőhet. A GDP-trendben a fogyasztás élénkítése továbbra is korlátokba ütközik, ugyanakkor a beruházások növekedési hozzájárulása jelentős. A kínai export iránti gyengébb globális kereslet, az erősödő nyugati protekcionista intézkedések és a kínai ingatlanszektor elhúzódó problémái nehezítik a gazdasági növekedés élénkítését. Általános gazdaságélénkítésként és az ingatlanszektor specifikus kihívásainak leküzdése érdekében az ősz folyamán mind a kínai jegybank, mind a költségvetés átfogó stimulusprogramot hirdetett meg, amelyek 2025-től fejthetik ki növekedéstámogató hatásukat.

Fontos emellett, hogy Kína az utóbbi évtizedben több iparágban is eredményes technológia fejlesztést valósított meg. A zöldiparágakban Kína világelső lett. A napenergia hasznosítását célzó eszközök és a szélturbinák gyártásában globálisan domináns pozícióba került. Az elektromos autók gyártása esetében Kína 2022-ben már világelső volt, 2023-ban ellépett a versenytársak mellett.

2023-ban 8,1 millió darab új elektromos autót regisztráltak Kínában, szemben az európai 3,4 millió darabbal.

A generatív MI-fejlesztésekben is szorosan követik az USA fejlesztéseit. Az Ernie Bot (Baidu) és a Tongyi Qianwen (Alibaba Felhő) teljesítménye közel jár a chat GPT 4.o verzióhoz, bár a becslések szerint némileg elmarad attól. Mindezek azonban jól mutatják, hogy Kína kiemelkedően hatékony versenyképességi fordulatot hajtott végre, ami a következő években is támogathatja gazdasági növekedését.

A világgazdasági kilátások kapcsán 2024 végéhez közeledve elmondható, hogy az USA gazdasági aktivitása és BigTech cégei továbbra is stabil növekedési hátteret nyújtanak. Kína a gazdasági kihívásai mellett több iparágban világelső lett és a high tech megoldásokban aktívan zárkóznak fel az USA-hoz. Ugyanakkor a kontinentális Európa versenyhátránya számos iparágban kirajzolódik és mind az ipari, mind a GDP-adatok azt jelzik, hogy a 2020-as években leszakadóban van. Nagy szükség lenne az európai versenyképességi áttörésre és az erről szóló javaslatok mihamarabbi megfontolására.

 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.