BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
USA

Köszöni szépen, jól van

Szeptember 18-i ülésén a Fed megkezdheti a nagy várakozással kísért kamatcsökkentési ciklusát. Az indoklás szerint az infláció normalizálódott, és megközelítette a célt, ugyanakkor a munkaerőpiaci helyzet romlott. A kamatdöntés körül már nyáron heves szakmai viták alakultak ki, elsősorban az USA makrogazdasági helyzete és kilátásai kapcsán. Többen a kamatcsökkentés sürgetése mellett érveltek, mások még ősszel is korainak értékelik a lazítást. Miért láthatják a szakértők ilyen szélsőségesen másképpen az USA gazdasági helyzetét?
Szerző képe
VG Páholy: Lehmann Kristóf
a Magyar Nemzeti Bank igazgatója
Tegnap, 10:00

Az Egyesült Államok gazdaságának mutatói vegyesen alakulnak. Mindez továbbra is táplálja azt a vitát, hogy recesszióra, lassulásra vagy dübörgő gazdasági növekedésre kell-e számítani. Az optimista tábor a kiskereskedelmi forgalom normalizálódását, az erős háztartási mérlegeket, a stimuláló költségvetést és a szeptemberben várható jegybanki kamatcsökkentési ciklust hangsúlyozzák. A visszaesés miatt aggodalmaskodók a hosszan inverz hozamgörbére, a Sahm-szabály jelzésére és a munkapiaci mutatók romlására, valamint a feldolgozóipari PMI 50 alatti szintjére hivatkoznak. Próbáljunk tisztábban látni a makrogazdasági ködben! 

Crisis,In,Usa,,Rising,Inflation,,Devaluation,Of,Dollars,And,The
Az amerikai gazdaság köszöni szépen, jól van / Fotó: Shutterstock

Az USA GDP adatközlés európai szemmel szokatlan évesített negyedéves növekedést jelez. Ez egy, az aktuális dinamikát teljes évre kivetítő növekedési mutató. Az európai GDP-statisztikában a könnyen érthető év per év összevetést szoktuk nézni árhatással korrigálva (reál-GDP-növekedési ráta). 

A hagyományos reál-GDP-növekedési rátát nézve az USA gazdasága 2023 harmadik negyedéve óta, négy egymást követő negyedévben stabilan 2,9–3,1 százalékos éves növekedést produkált. Eszerint nyoma sincs a lassulásnak, meglehetősen stabil és erőteljes a gazdaság növekedése, sőt a gazdaság valószínűsíthetően a potenciális szintje fölött teljesít.  

A vegyes képet festő indikátorok ellenére a gazdaság egésze jól teljesít. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (PMI) 2023-ban jellemzően 50 alá süllyedt, ami az ágazat visszaesését jelezte. Idén azonban az év túlnyomó részében 50 fölött tartózkodott a mutató. Ennél is fontosabb, hogy a gazdaság szélesebb mérőszáma, a szolgáltatásokra vonatkozó PMI az év nagy részében expanzív szinteken alakult, május óta 55 közelében kifejezetten erős aktivitást jelezve. Mivel a tercier szektor a legmeghatározóbb a GDP-n belül, a teljes gazdaság állapota erős. 

A vitát nehezíti, hogy a munkaerőpiaci adatok is ellentmondásosak. 

Egyrészt az utóbbi hónapokban gyorsan emelkedett a munkanélküliségi ráta, kevesebb új álláshely jött létre, és több mint 800 ezer fővel rontották revízió során a tavalyi foglalkoztatási statisztikát. Emellett többen kiemelik, hogy a teljes munkaidős foglalkoztatás elkezdett csökkenni, és növekszik a részmunkaidős foglalkoztatás, amire a recesszió előjeleként hivatkoznak. Végül a recessziós mutatóként használt Sahm-szabály a munkanélküliségi ráta gyors emelkedése miatt bejelzett. Mindezek a munkaerőpiac gyors romlását jelzik. 

Más szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a pandémia előtti csúcshoz képest 6 millióval többen dolgoznak az Egyesült Államokban, és a bővülés szinte kizárólag a versenyszférához kötődik. Emellett eltörpül a tavalyi 800 ezres statisztikai hiba. Ha a tavalyi foglalkoztatási adatokban a lefelé módosított számmal számolunk, és ezt érvényesítjük a munkanélküliségi rátában is, akkor a Sahm-szabály nem jelezne recessziót, mert nem emelkedne 0,5 százalékponttal a mutató. Tény, hogy a foglalkoztatás a részmunkaidős irányba tolódott, és hónapról hónapra kevesebb új álláshely jött létre. A legfontosabb munkapiaci változás azonban ebből a vitából kimaradt.

A munkaerőpiac helyzetének megítélését a migráció nehezíti. Az USA külföldi munkavállalói számának hosszú távú trendjéről felfelé vált el az utóbbi négy évben a statisztika. Ez a legális bevándorlás gyorsulását mutatja, milliós nagyságrendű az éves addicionális munkaerő megjelenése az USA-ban 2020 után. Emellett a Kongresszusi Költségvetési Iroda hatmillió főre becsüli a nem legális USA-ba irányuló migrációt az utóbbi öt évben. A bevándorlási statisztikák nagyon bizonytalanok, de ha a nagyságrend a becslésben stimmel, akkor a hagyományos munkapiaci mutatók nem összevethetők a 2020 előtti adatsorokkal, mert az USA munkapiaca összetételében és mennyiségében is jelentősen megváltozott. 

Összességében, a pandémia előtti időszakhoz képest lényegesen többen dolgoznak a hivatalos statisztika szerint, a hatóságok úgy becsülik, hogy jelentősen nőhetett a be nem jelentett foglalkoztatás is, így minden információt egybevetve az USA munkaerőpiac általános ereje stabil, ellenálló képessége megvan az egyes mutatókban érzékelhető romlás mellett is.

A Federal Reserve óvatos hozzáállása és a kettős mandátum hangsúlyozása jól tükrözi a gazdasági bizonytalanságot. 

A Fed 2022-ben megkezdett agresszív kamatemelése hozzájárult az infláció lehűtéséhez, az inflációs cél közelébe mérséklődő ráta azonban lehetőséget biztosít a munkaerőpiaci mandátum előtérbe helyezésére. Ez a gondos egyensúlyozás a mérlegpolitikai intézkedések kreatív használatával segíthet elkerülni, hogy olyan drasztikus intézkedésekre legyen szükség, amelyek recessziót vagy jelentős lassulást váltanának ki. Egyelőre az USA gazdasága, köszöni szépen, kiválóan van.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.