BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Aerial view of Victoria Falls, Zimbabwe

Vízenergia: a klímaváltozás veszélyezteti az erőművek működését, a régiós Hidroelectrica hatalmas beruházásokkal menekül előre

Zátonyra futhat a globális szén-dioxid-mentesítés megvalósítása, s éppen az egyre nagyobb hőség és az aszályos időszakok miatt. A forgatókönyvben ugyanis kulcsszerepet kapott a vízenergia-termelés gyors bővítése, ami a világ számos táján egyre nagyobb akadályokba ütközik a nagy folyamok vízhozamának visszaesése következtében.

Bár a vízenergia a világ legjelentősebb tiszta energiaforrása, amely egymaga több villamos áramot termel, mint az összes többi megújuló energiaforrás együttvéve, a termelés globális bővülési üteme mégis lassul az utóbbi időben a éghajlatváltozás következtében. Sőt, egyes szakértők szerint a helyzet odáig fajulhat, hogy a világ számos részén egyenesen a léte is veszélybe kerülhet.

vízenergia Aerial view of Victoria Falls, Zimbabwe
A Zambéziben még van vízenergia – a Viktória vízesés Zambia és Zimbabwe határán található / Fotó: Science Photo Library via AFP

A vízenergia a szén-dioxid-mentesítés sarokpontja

Ez a csapás pedig komoly gondot jelenthet a globális szén-dioxid-mentesítési erőfeszítések szempontjából, mivel a nettó nullás kibocsátás forgatókönyvét részben éppen a vízenergia továbbra is számottevő, évi 4 százalékos térnyerésére alapozták – írja az Oilprice.com.

Az elmúlt öt évben az átlagos növekedési ütem a szükségesnek kevesebb mint egyharmada volt, ami azt jelzi, hogy szignifikánsan növelni kell az erőfeszítéseket világszerte, különösen a beruházások engedélyezésének egyszerűsítése és a projektek fenntarthatóságának biztosítása révén

– áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

A visszaesés nemcsak közvetlenül lassítja a megújuló energiaforrások részarányának növekedését, hanem azáltal is, hogy a potenciális befektetőket is elriasztja a területről.

A kínai Jangce folyó medencéjében például tavalyelőtt a nagy aszályok 26 százalékkal csökkentették a vízenergia-potenciált, ami a régió és Kína egésze számára is jelentős energiabiztonsági problémát jelent. Hasonló kihívásokkal szembesültek az elmúlt években 

  • a Földközi-tenger térségének európai országai, 
  • Brazília, 
  • az Egyesült Államok, valamint más, 
  • a világ különböző részein szétszórtan elhelyezkedő államok is. 

Térségünkben pedig a legnagyobb vízerőmű-vállalat, a bukaresti tőzsdére bevezetett román Hidroelectrica 12 százalékos bevételcsökkenésre számít idén éves bázison az idei kedvezőtlen természeti körülmények közepette. 

Hatalmas beruházások a román Hidroelectricánál

A Hidroelectrica romániai vízerőmű-csoport a következő négy évben 1,4 milliárd lejt (113 milliárd forint) kíván költeni korszerűsítésekre és felvásárlásokra – jelentette be a többségi állami tulajdonban álló vállalat a bukaresti tőzsdére való bevezetése óta tartott első befektetői találkozóján a napokban.

A beruházási kiadások azonban a BNE Intellinews szerint még jobban elszaladhatnak, ami nem sok jót jelent osztalékszempontból. A berendezések állapota miatt szükség lehet nem tervezett felújítási munkálatokra is, ahogy ez nemrégiben a cég legtöbb áramot termelő vízerőművének esetében is történt. Közben a vállalat 10,67 milliárd lej bevételt vár az idei évre, ami 12 százalékkal marad el az előző évitől a kedvezőtlen időjárás következtében. Míg a Hidroelectrica beruházásainak egy része növelheti a vállalat termelési kapacitását és javíthatja működési hatékonyságát, másik részük a Ceausescu-korszak idején fejlesztett, meglévő kapacitások működésének biztosítása érdekében szükséges.

Október 14-én például a vállalat bejelentette, hogy legnagyobb dunai erőműve, a Portile de Fier 1 (Vaskapu 1) felújításra szorul, miután súlyos működési problémákat jelentettek a hat erőművi blokkból háromban.

A Hidroelectrica piaci kapitalizációja 56 milliárd lej, a részvények árfolyama egy év alatt 5,2 százalékkal emelkedett, szemben a román tőzsdeindex, a BET 23 százalékos idei ralijával.

„Folytatnunk kell a beruházásokat az átépítésbe, a karbantartásba és a modernizációba. Természetesen nagyon fontos a termelési portfólió diverzifikálása is megújuló projektek felvásárlásával és a tárolási kapacitások fejlesztése is” – mondta Borbely Károly, a Hidroelectrica vezérigazgatója a befektetői találkozón.

A jövőben is egyre nő a szélsőséges aszály kockázata

Ráadásul nem elszigetelt eseményekről van szó, és nem is csupán egy egyszeri különösen forró és száraz időszak eredményéről. A hasonlóan szélsőséges aszályok kockázata a jövőben a legpesszimistább  számítógépes éghajlati modell (SSP585) szerint közel 90 százalékkal nő.

A tanulmányok azonban kimutatták, hogy a vízenergia az intenzív és hosszan tartó aszályos időszakokban is állandó, megbízható energiaforrás maradhat. Az Egyesült Államokban – az átlagos termelés 80 százalékát hozta a rendszer, és a vízenergia továbbra is képes volt rugalmas energiaellátást biztosítani a nagy energiaigényű időszakokban, még az elmúlt két évtized legbrutálisabb aszályai alatt is” – mutatott rá az amerikai Energiaügyi Minisztérium. Sőt, a vízenergia még az aszálykezelésben is szerves szerepet játszhat

Kínában mindazonáltal a 2022-es, súlyos aszályos időszak alatt jelentős mértékben visszatértek a szénhez, az Afrika déli részén fekvő Zambia pedig egymás után két vadonatúj széntüzelésű erőmű felépítését hagyta jóvá. 

Az energiaszükségleteik kielégítésével már most is küszködő országok számára a kapacitást fenyegető bármilyen veszély komoly gazdasági sokkot okozhat. Még ha a vízenergia még súlyos aszályos körülmények között is képes 80 százalékos kapacitással termelni, ez a 20 százalék akkor is döntő lehet a nehéz helyzetben lévő gazdaságok számára.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.