BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt van Putyin részletes budapesti programja

Vlagyimir Putyin orosz elnök az energiára, a mindkét felet érintő gazdasági ügyekre, a turisztikai és kulturális együttműködésre összpontosít holnapi, budapesti megbeszélésén, erről Oroszország magyarországi nagykövete nyilatkozott a Rosszija-24 tévécsatornának.

Vlagyimir Szergejev szerint a megbeszélések stratégiai lendületet adhatnak a kapcsolatok fejlődésének, de Magyarország pozícióit némiképp korlátozza az Oroszországhoz fűződő viszonyában, hogy az EU és a NATO tagja. „Ez a kétoldalú kapcsolatok minden elemére rányomja a bélyegét” – idézte a nagykövetet az Itar-TASZSZ hírügynökség.

E bélyegek számát nem Magyarország, hanem az orosz-ukrán konfliktus következményei szaporítják. Ilyen következmény a Magyarország felől Ukrajnába történő, és orosz érdekeket sértő gázszállítás, így ez kedden feltehetően terítékre is kerül. Igaz, csak kis mennyiségről van szó, és az is igaz, hogy máig nem helyeztük üzembe a magyar-szlovák gázvezetéket, amelyről tavaly Orbán Viktor miniszterelnök még azt mondta, hogy a bevethető az ukrajnai kivitelünk érdekében.

Vlagyimir Szergejev az év végén lejáró hosszú távú magyar gázimport-szerződés meghosszabbítását jelölte meg a tárgyalások fő témájaként. A lépést Magyarországon többen politikai, gazdasági, gazdaságpolitikai, vagy kézenfekvő piaci okból ellenzik. Az aggály nagy általánosságban jogos, hiszen, amíg az olaj üzlet, addig a gáz politika. A fő piaci ellenérv is elgondolkodtató: sok milliárd – egyedül 2014-ről 4,5 milliárd – köbméter olyan át nem vett gáz van, amit a következő években lehívhat Magyarország.

Az Index megszerezte Putyin programját

Délután kettőkor érkezik kedden az orosz elnök Budapestre – tudta meg az Index orosz forrásból. Vlagyimir Putyin a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről egyenesen a Hősök terére megy, ahol koszorút helyez el. Ezután, három órakor a Fiumei úti temető szovjet katonai parcellájához hajt, ahol – kizárólag az orosz sajtó képviselői előtt – szintén koszorúzni fog.

Putyin vélhetően azután találkozik Orbánnal, akivel viszonylag kevés ideje marad, hiszen – ahogyan az a Miniszterelnökség Sajtóirodájától tudható – a program szerint 16:45-kor már egyezményt ír alá a parlamentben Orbán Viktorral. 17 órakor közös sajtótájékoztatót tartanak. (Délután négykor az orosz nagykövetség előtt egy Putyin melletti szimpátiatüntetés is lesz.)

Másfél órával később, 18:30-kor Áder János fogadja a Sándor-palotában. Az esemény nyilvános része a Szent György téri ünnepélyes fogadtatás lesz - írja az Index.

Ezen átütemezésre egyébként a szerződés rugalmassága adott módot, ahogyan arra is, hogy a megállapodott képletben rögzített helyett egy ideje egy a magyar félnek kedvezőbb, keverék áron történjen az import. A 2016-től történő új szállításokról tehát holnap nem kell megállapodni, arról annál inkább szerencsés lenne garanciákat kérni az orosz féltől egy kormányközi megállapodás keretében, hogy valóban ütemesen lehívhatjuk majd a még át nem vett gázt.

Téma lehet a gáz ára is, amelyből orosz szakértők minapi nyilatkozata szerint lealkudhat a magyar fél, illetve a majdani szerződés rugalmassága is, amelyet Orbán Viktor szeretne növelni. Meg kell majd vitatni, hogy hogyan érkezik Magyarországra az orosz gáz, ha majd Oroszország a még lefektetendő Török Áramlatra tereli az exportját, Ukrajnát pedig kihagyja a tranzitból.

Térségünk behozatalban érintett országai mér megkezdték a Görögország felőli szállítás szervezését. Kevesebb egyeztetnivalót tartogat az amúgy nagy súlyú paksi bővítés, mert az alapvető szerződések már a megszülettek. Ellenzők persze itt is vannak, ők főként az orosz kapcsolatoknak való nagyobb kitettséget, a magas költségeket és a blokkok átadásának időzítését kifogásolják.

Előrelépés várható holnap az idegenforgalom élénkítése ügyében. Igaz, hogy míg a magyarországi orosz vendégéjszakák száma tavaly 1,4 százalékkal 637 ezerre nőtt – ennél csak a németországi és az ausztriai volt nagyobb –, de az év második felében már sokkal kevesebb orosz turista érkezett. A csökkenés hatása főleg Hévízen érződött meg.

Putyin vélhetően azután találkozik Orbánnal, akivel viszonylag kevés ideje marad, hiszen – ahogyan az a Miniszterelnökség Sajtóirodájától tudható – a program szerint 16:45-kor már egyezményt ír alá a parlamentben Orbán Viktorral. 17 órakor közös sajtótájékoztatót tartanak. (Délután négykor az orosz nagykövetség előtt egy Putyin melletti szimpátiatüntetés is lesz.)

Másfél órával később, 18:30-kor Áder János fogadja a Sándor-palotában. Az esemény nyilvános része a Szent György téri ünnepélyes fogadtatás lesz - írja az Index. Rendőrségi kordonnal lezárt terület a Fiumei úti Nemzeti Sírkert bejárata előtt Forrás: MTI -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.