BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itthon pihentek a magyarok

Tavaly összesen 9,5 millió vendég 24,2 millió éjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Csak Hévízen csökkent a forgalom.

A KSH által tegnap publikált éves adatok szerint tavaly összesen 9,5 millió vendég 5,4 százalékkal több, 24,2 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez rekordot jelent. Még 2013-ban 8,8 millió vendéget és 22,8 millió éjszakát regisztráltak.

Főleg a belföldi turizmus növekedett ritkán látható mértékben: a 2013-as 10, 8 millió hazai éjszaka után 2014-ben 11,9 millió éjszakát töltöttek a magyarok valamelyik hazai szálláshelyen. Ebből természetesen a szállodaipar is profitált, hiszen a bruttó szállásdíjbevételük tavaly 167 milliárd forintra gyarapodott a 2013-as 149 milliárd forintról. A külföldiek 110 milliárd, míg a magyarok 57 milliárd forintot hagytak a recepción, a különbség főleg abból adódik, hogy a külföldiek sokkal gyakoribb vendégek az ötcsillagos házakban, míg a magyarok inkább az olcsóbb vidéki hoteleket részesítik előnyben.

A legtöbb vendégéjszakát ezúttal is a németeknek köszönhetünk, de már alig haladta meg a 2 milliót. A top10 küldő országban nem volt jelentős változás, a második legfontosabb osztrák piac növelni tudta előnyét az oroszhoz képest, amely az év második felében nagyon visszaesett, decemberben 22 százalékkal. A brit, a cseh, a lengyel és az amerikai piac is remek növekedést tud felmutatni, a hollandok viszont már csak a tizedik helyet szerezték meg a listán.

„A turizmus teljesítménye tavaly minden várakozást felülmúlóan nőtt az előző évhez képest” – mondta Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Kiemelte: Magyarország minden turisztikai régiójában növekedés volt. Az orosz piac megőrzése érdekében pedig mindent megtesznek. Nem lesz egyszerű, ugyanis a rubel tavalyi gyengülése miatt látványosan visszaesett a külföldre utazó oroszok száma, miközben jelentősen nőtt a belföldi turizmus.

Oleg Szafonov, az orosz turisztikai hatóság, a Roszturizm vezetője arról beszélt egy moszkvai fórumon, hogy miközben mintegy 40 százalékkal visszaesett a külföldön turistáskodó oroszok száma, a hazai turizmus 30 százalékkal bővült. Ez Magyarországon leginkább Hévízen érezteti hatását, ahol egymillió alá süllyedt a vendégéjszakák száma. A 2013-as 714 ezer külföldi vendégéjszakát tavaly csak 661 ezer követte.

Budapest után azonban még így is Hévíz a második legerősebb turisztikai város. Budapest nagyon trendi és olcsó volt tavaly a külföldieknek: 3,4 millió vendég 8 millió éjszakát aludt a fővárosban, ennek negyedét az V. kerületben, de a VI. és a VII. kerület is egymilliónál több éjszakával büszkélkedhet, amiből természetesen a helyi idegenforgalmai adó bevételek is szépen gyarapodtak. A Balatonnál Siófok magabiztosan utasította maga mögé Balatonfüredet, de a harmadik legfontosabb turisztikai központ továbbra is Hajdúszoboszló, ahol 800 ezer éjszakát töltöttek a vendégek és sokkal népszerűbb a magyarok körében Hévíznél.

Érdekes módon a turizmus fejlődéséhez a SZÉP-kártya a gondoltnál kevésbé tud hozzájárulni. Decemberben például 1633 szálláshely fogadta el a plasztikot, a kártyatulajdonosok pedig 893 millió forintot költöttek összesen ezzel a fizetőeszközzel, a tavaly decemberinél 18 százalékkal kevesebbet. Így júliusban, augusztusban, szeptemberben, novemberben és decemberben is gyengébb számokat produkált a bázisévnél. Összességében azonban 2014-ben SZÉP-kártyával 15,9 milliárd forintot fizettek ki, ami 3,9 százalékos javulást jelent.

Ausztria sem panaszkodhat

Az osztrák turizmus eredményeiről tájékoztató legfrissebb statisztikák szerint a 2014-ben a vendégérkezések száma 37,5 millióra nőtt, ezáltal újabb rekorderedményt ért el. Ebből 12,2 millió belföldi, a külföldiek közül pedig Németország, Hollandia és Svájc áll az első helyen. Az osztrák GDP 7,4 százalékát a turizmus adja. A magyar vendégérkezések száma is meghaladta az előző évekét, 2014-ben 2,9 százalékos növekedéssel 492 ezer lett (ezzel a tizedik legnagyobb küldőország vagyunk), ez 2015-ben meghaladhatja a félmilliót is. Oroszországból 7,9 százalékos visszaesést mutatnak a statisztikák.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.