BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiemelkedő az agrárium részesedése az NHP második szakaszában

Az NHP 2013 októbere óta tartó második szakaszában a források jelentős részét, 152 milliárd forintot vettek fel az agrárvállalkozások - mondta Pulai György, az MNB főosztályvezetője a Világgazdaság agrárkonferenciáján.

Az NHP 2013. október és 2015. december között tartó második szakaszának igénybevétele 601 milliárd forint volt január végéig. Ebből tekintélyes részt, 152 milliárd forintot agrárvállalkozások vettek fel – emelte ki Pulai György.

A mezőgazdaság részaránya kiemelkedik az NHP második szakaszán belül a hitelezett ágazatok tekintetében. Az NHP második szakaszában ugyanis tovább nőtt az agrárium aránya, amelynek mértéke már megközelíti a 30 százalékot az NHP első szakaszában mért közel 15 százalékos értékkel szemben.

Az MNB főosztályvezetője elmondta: az NHP+ kerete az NHP-ban még rendelkezésre álló 400 milliárd forinton felüli, újabb 500 milliárd forintot jelent, amely elsősorban új beruházások finanszírozására nyújtható. Az NHP+-ban a kockázatmegosztásnak köszönhetően több kisebb agrárvállalkozás vehet részt, amelyek egy része jelenleg csak túl magas kamat mellett jut hitelhez, másik része pedig a magas kamatok miatt nem vesz fel hitelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.