BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Messze az oroszországi magyar stadion

A futball-vb egy stadionját elhozzuk – mondta Orbán Viktor az orosz elnök látogatása után, ám rövidnek tűnik az idő, hiszen a világbajnokságig három kemény tél vár a kivitelezőkre. Mindmáig csak egy magyar építőipari csoport aktív Oroszországban.

Vlagyimir Putyin budapesti látogatása idején a két vezető egyebek mellett arról is tárgyalt, hogy a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokságra épülő stadionok egyikét magyar beruházó valósíthatja meg. A hír ellenére nem tört ki stadionépítési láz a magyar építőipari cégek között, mivel csak a KÉSZ Csoport aktív Oroszországban.

A továbbiakra vonatkozó kérdésünkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság következő, április 9-i kazanyi ülésének napirendjén szerepel a magyar vállalatok lehetséges részvétele a jelenleg futó jelentős oroszországi infrastrukturális projektekben. Ezek közül a legjelentősebbek a 2018-as labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a Vnyesekonombankkal egyeztet egy közös vállalat létrehozásáról, amelynek feladata a fejlesztések végrehajtása lenne.

A KÉSZ csoport négy éve vetette meg a lábát az orosz építőipari piacon és azóta tervezési valamint generál-kivitelezési munkákat végez az üzleti szféra megrendelései alapján. Amint Pintyőke Marcell marketing-kommunikációs igazgató elmondta, a világbajnokságtól függetlenül már próbálkoztak egy vidéki stadion építésével, de a két éve folyó tárgyalások még nem zárultak le.

Ez a hosszú idő mindenesetre aggodalomra adhat okot a vb-stadion kivitelezésével kapcsolatban, mert – amint egy, az orosz viszonyokat jól ismerő szakember rámutatott – a bürokrácia hagyományai miatt arrafelé vontatottan haladnak az engedélyezések, a szakhatósági eljárások. A világbajnokságig ugyanakkor három tél is lesz, amikor a fagy miatt összesen akár 12 hónapig nem, vagy csak a költségek jelentős növelése árán lehet megfelelő ütemben dolgozni. Ha a magyar és az orosz fél csak áprilisban egyeztet, ki tudja mikor születik döntés, így magyar szemmel nézve komoly kockázatot jelenthet a rövid határidő. A Ferencváros Groupama Arénáját kivitelező Market Zrt. mindenesetre úgy véli, ha magyar cégek összefognak, képesek egy nagyobb méretű stadion megépítésére Oroszországban. A KÉSZ csoport sem veti el a vb-stadion építésének ötletét.

– Mindenképpen szeretnénk pályázni, ha megfelelő feladatot találunk, sőt akár generál kivitelezést is vállalnánk az elmúlt években szerzett tapasztalataink alapján. Bevált helyi alvállalkozóinkkal egyebek között építettünk egy gyárat Nyizsnij Novgorodban a Magna autóalkatrész-gyártó számára, a Moszkva-közeli Kalugában pedig folyamatban van az Astra Zeneca gyárának építése – mondta Pintyőke Marcell, hozzáfűzve, hogy a munkát a moszkvai leányvállalat irányítja, ahol orosz jogászok, pénzügyi szakértők és mérnökök dolgoznak.

A bizakodó hangok ellenére nem látszik könnyen kivitelezhetően egy nagy sportkomplexum nulláról való felépítése. Ezért a lapunkat tájékoztató szakember szerint lehet, hogy a magyar vállalkozóknak csak olyan kiegészítő beruházások maradnak, mint a szállodák, vagy egyéb infrastrukturális, kiszolgáló létesítmények. De már a szállodaépítés is nagy fogás lenne, hiszen Oroszországban tavaly ősz óta egyre kevesebb munkára egyre több építőipari cég jelentkezik.

Bizonytalan kilátások

A beszűkült orosz piacon a helyi érdekcsoportok egyre többet küzdenek a megrendelésekért. Nem is beszélve arról, hogy Oroszországban sok török építőipari cég vetette meg a lábát és jó referenciákat szereztek. A szocsi téli olimpiára például a beruházások jelentős részét is török vállalatok végezték. Jóllehet úgy tűnik, központilag dől el, ki milyen munkát kap, kérdés, hogy miből fogja finanszírozni az orosz állam a világbajnokságot. A már eddig is komoly költségvetési gondokat tetézi, hogy elemzők szerint akár év végéig is kitarthat a Moszkvában az idei évre tervezettnél jóval alacsonyabb világpiaci olajár.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.