BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha ennyien nem éjszakáztak még az EU-ban

Rekordot döntött tavaly a vendégéjszakák száma az Európai Unióban, amely 1,7 százalékkal 2,7 milliárdra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Eurostat. Pedig tíz tagállamban is csökkenést mértek, köztük olyan turisztikailag jelentős országokban is, mint Franciaország, Olaszország és Ausztria. Magyarország mindössze 25,7 millióval (ebből 13,5 millió vendégéjszaka a belföldi turizmusból) gyarapította az európai mérleget, bár ez is bővülésnek számít. Ez ugyanúgy a 16. helyhez volt elegendő, mint 2013-ban.

Az EU-ban 2003 óta minden évben nő a vendégéjszakák száma, csak 2008-ban és 2009-ben volt kisebb megakadás a pénzügyi és gazdasági válság miatt. Az unión belül 2014-ben a külföldi vendégéjszakák aránya már csak 44 százalék volt. Vagyis átlagosan egyre több ember utazik a saját országán belül, de Málta, Ciprus és Horvátország esetében bőven 90 százalék fölött volt a külföldi vendégéjszakák aránya. Magyarországon ez 48 százalék lett, ilyen kiegyenlített mérleget még Litvánia és Olaszország tud felmutatni. Még mindig Franciaország szerepel a lista élén 403 millióval, de Spanyolország 401 millióval gyakorlatilag már hibahatáron belül van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.