BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb befektetőjelölt a Btelnél

Újabb befektetőjelölt tűnt fel a Business Telecom Nyrt. (BTel) környékén a társaság hétfői közgyűléséről készült jegyzőkönyv szerint.

Takács Krisztián, a cég elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy befektetői csoporttal a vállalat anyagi helyzetének rendezéséről, illetve az Xprime nevű szolgáltatásuk piacraviteléről. Amennyiben sikeresek lesznek a megbeszélések összesen 1,5 milliárd forintnyi tőkéhez juthat a BTel, ami megoldaná a társaság likviditási problémáit.

Az elnök-vezérigazgató által vázolt koncepció szerint az új befektető 700 millió forintos tőkeemelést hajtana végre, azt követően pedig egy hónapon belül további 800 millió forintnyi hitelt adna a vállalatnak. A tőkeemelési tranzakció részeként az Xprime kizárólagos magyarországi képviseletére vonatkozó nagykereskedelmi jogokat öt évre átengednék az új partnernek.

A megállapodásnak komoly feltételei vannak, így például a korábban tőkeemelést ígérő, majd ettől elálló SkillInvestnek el kell adnia a cégben lévő részvényeit a BTel részére. Emellett a vállalatnak le kellene mondani 530 millió forintnyi kötvény-követeléséről. A feltételek között szerepel a BTel egyik legnagyobb hitelezőjével történő megállapodás, melynek keretében a jelenleg fennálló lejárt követelés – jelenleg 1,15 milliárd forint – elengedéséért cserébe az érintett partner megkapja az Xprime szlovákiai nagykereskedelmi jogait.

A BTel március 16-ra újabb rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen dönthetnek a vállalat új könyvvizsgálójáról. A közgyűlésig elhalasztották a SkillInvest elleni jogi lépések megindítását, amelyre a cég által vállalt kötelezettségek elmulasztása miatt készült az alternatív távközlési vállalat. Az új befektetőjelölt megjelenése miatt március közepén döntenek majd a társaság nevének megváltoztatásáról is.

A BTel helyzete tavaly novemberben vált igazán nehézzé, miután kiderült, hogy szabálytalanságokat követtek el a könyvelésben. A Magyar Nemzeti Bank többször is felfüggesztette a cég papírjainak kereskedését, és több alkalommal is bírságot rótt ki rá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.