BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átültetés a Mátra szívében

Az országban még nem alkalmazott technológiával újítja fel a Mátrai Erőmű két blokkját az Alstom 3,7 milliárd forintból. A társaság erőműszerviz üzletága eközben Pakson is dolgozik. Tavaly a Mátrai Erőmű állította elő az országban termelt áram 22 százalékát.

Az elmúlt nyolc év legnagyobb értékű hazai erőműszerviz beruházását indítja a Mátrai Erőmű Zrt. (ME Zrt) megbízásából az Alstom csoport. A társaság 3,7 milliárd forintért újítja fel a létesítmény 4. és 5. számú 232 megawattos gőzturbináit úgy, hogy azok újabb hétéves nagyjavítási ciklust lesznek képesek kiszolgálni. A munka a tervek szerint 2017-ben a 3. blokk modernizálásával folytatódik. A legöregebb, 1970-ben üzembe helyezett 1-es és 2-es blokkok komolyabb felújítsa jelenleg nincs napirenden. A turbina felújításokkal párhuzamosan a 4. és az 5. blokk kazánjain és segédrendszerein elvégzik a biztonságos üzemeltetéshez és a 2016-tól szigorodó környezetvédelmi határértékek betartásához elengedhetetlen munkákat is. Minderről Giczey András, a társaság erőmű igazgatója tájékoztatta a Világgazdaságot.

A 4. és 5. számú gőzturbinák felújítására 2014-ben kiírt közbeszerzési pályázatot a magyar Alstom Hungária Zrt. és német Alstom Power GmbH. konzorciuma nyerte meg. „A megbízás összegének közel 60 százaléka jut a magyarországi társaságra. A ME-nél működő gőzturbina típusokat is az Alstom jogelődje, a Láng Gépgyár tervezte és gyártotta” – válaszolt a Világgazdaságnak Kiss Csaba, az Alstom erőműszerviz üzleti egységének ügyvezető igazgatója.

A turbinák nagyjavítását az Alstom egy Magyarországon eddig nem alkalmazott megoldással, „turbina-átültetéssel” valósítja meg. Ehhez, első lépésben a Dunamenti Erőmű 12. blokkjából származó „donor” turbinát felújítja a berlini egységében, majd beépíti a mátrai 5. blokkjából kiszerelt turbina helyére. A második lépésben felújítja az 5. blokk turbináját is, és „beülteti” a 4. blokk eltávolított, és tartalékba helyezett turbinája helyére.

Ezzel az eljárással egy-egy blokk csak 66 napig áll a szokásos 90 nap helyett. A helyszíni munkát kizárólag az Alstom 60 fős magyarországi szakember gárdája irányítja és végzi. A társaság érintett üzletága újította fel 2008-ban a Dunamenti G3-as blokk gőzturbina és generátor egységeit is 26 millió euróból, illetve 2002-ben a Tisza II. 4 darab blokkját 25 millió euróért. Az Alstom és (korábbi jogelődei) az erőmű létesítése óta dolgozik a Mátrai Erőműnek.

A társaság szintén közbeszerzési tenderen nyerte el 2013-ban egy 2023-ig tartó feladatot a Paksi Atomerőműben:: másfél milliárd forintból kell megnövelnie a létesítmény turbógenerátorai forgórészének rendelkezésre állását. Három generátorral már végzett, a negyediken az idén és jövőre dolgozik, a maradék ötön 2021-ig.

A mátrai és a paksi munkák műszaki tartalma komplementer, ennek alapján Kiss Csaba szerint nőnek az Alstom azon kompetenciái, amelyek alapján alkalmas lehet az atomerőmű egyéb, jövőben felmerülő fejlesztéseiben való részvételre.

A Mátrai Erőmű blokkjainak beépített teljesítménye 950 megawatt, szén-, biomassza- és gázalapú áramtermelése az ország tavalyi villamos energia előállításának körülbelül 22 százalékát, a felhasználásának pedig 15 százalékát képviselte. Az erőmű olcsón, hazai tüzelőanyagból állít elő villamos energiát. Üzemelő bányáinak lignitvagyona 800 millió tonna és további 450 millió tonnányi tartalék vagyon is rendelkezésére áll.

Napban is utazik az erőműtársaság

A Mátrai Erőmű megtelt 30 hektáros Őzse-völgyi depóniájában április 15-től épül az ország legnagyobb, 15 megawattos napelem-parkja, amelynek átadása szeptember 15-re várható. A beruházás 6,4 milliárd forintba kerül, amelynek a fele önerő, fejlesztési adókedvezménnyel kiegészítve. Az erőmű 72,48 ezer, egyenként 255 watt teljesítményű polikristályos napelemből áll majd. A naperőművet a Wire-Vill Kft., az IBC Solar GmbH és az Energobit S.A. alkotta magyar-osztrák-román konzorcium szállítja, a transzformátorokat egy korábbi Ganz cég, a CG Electric Systems Hungary Zrt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.