BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikaiak nyakára hág a Lenovo

A múlt évben több mint 50,9 milliárd dolláros bevételt hozott a szerverek értékesítése a gyártóknak, ez 2,3 százalékos növekedést jelentett 2013-hoz képest – derül ki az IDC felméréséből.

 A piackutató elemzése alapján a szegmens legnagyobb szereplője a HP volt, amely 13,3 milliárd dollárnyi forgalmat ért el a szerverek eladásából 2014-ben. Ez valamivel kevesebb mint egy százalékos bővülést jelentett az előző évhez képest, ennek megfelelően a társaság piaci részesedése 0,4 százalékponttal, 26,2 százalékra esett vissza.

A szerverpiac második számú szereplője volt az egész évet vizsgálva az IBM, amely közel 9,4 milliárd dolláros bevétellel zárta 2014-et ezen a területen, azonban forgalma több mint negyedével csökkent. Ez annak tudható be, hogy a cég eladta x86 szerver üzletágát a kínai Lenovonak, és ezért az utolsó három hónapban a részleg bevételei már nem szerepeltek a gyártó értékesítési adataiban. Ennek megfelelően a negyedik negyedévben 48 százalékkal esett vissza a társaság forgalma az egy évvel korábbihoz képest. A harmadik legnagyobb gyártó a Dell volt, amely 5,7 százalékos növekedést produkálva közel 9 milliárd dolláros forgalmat ért el.

Bár az egész éves adatokat tartalmazó toplistán még nem szerepel, az október-decemberi időszak adatait figyelembe véve már a negyedik legnagyobb gyártónak számított a szerverpiacon a Lenovo, a már említett tranzakciónak köszönhetően. Az IBM részlegének átvételét követően 1,1 milliárd dolláros bevételt értek el tavaly az utolsó negyedévben, ami több mint nyolcszorosa volt az egy évvel korábbinak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.