BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jogszabályok fogságában a jól menő farm

Szinte biztos, hogy a 147 embernek munkát adó Sziget-Hús Kft. a nyár végén megválik 60-70 dolgozójától. Ez a cég a járás második legnagyobb foglalkoztatója. A történet pikantériája, hogy a vállalkozás egyik tulajdonosa Vass Péter polgármester.

Vass Péter, Szigetvár baloldali támogatással megválasztott, független polgármestere mindent megpróbál, hogy elkerülje a leépítést a Sziget-Hús Kft.-nél, ám a körülmények nem adnak okot a reménykedésre - írja a NOL.hu.

A megválasztásáig állatorvosként dolgozó Vass évek óta látja, hogy a szépen fejlődő cégét – a Fidesz-kormány által életbe léptetett jogszabályok – megrokkantják. A kft. a járás tönkrement agrárvállalkozásainak ingatlanjait felvásárolva épült a kilencvenes években. Négy gazdasági társaságot integrált Vass Péter és három társa a Sziget-Hús Kft.-be, amelynek van egy marha- és sertéstelepe.

Ha 2005 és 2007 között Vass Péter és tulajdonostársai nem integrálják cégeiket egyetlen kft.-be, akkor jogi akadálya nem lenne annak, hogy pályázzanak az állami földekre. Csakhogy a korábbi szabályozók a fúzióra ösztönözték a tulajdonosokat, így jutottak könnyebben támogatáshoz, hitelhez, s így tudtak racionálisabban gazdálkodni. A szabályozók változtak, így mostanra hátrányos helyzetbe került a vállalkozás. A Sziget-Hús gazdái esetleg úgy tudtak volna a megváltozott helyzethez alkalmazkodni, hogy újra négyfelé hasítják a kft.-t, ám ennek gátja volt a vállalkozást terhelő hitel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.