BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oda világít a fényszóró, ahová a vezető néz

Már két éve intenzíven fejlesztik az Opel harmadik generációs AFL+ fényszóróját, amelynél a vezető szemmozgását érzékelve irányítja a fénynyalábot. A fejlesztés kezdetén egyszerű webkamerával kezdték a szemmozgás elemzését. Majd infra-led-es érzékelőre váltottak. Ezzel már sötétben is képes felismerni a szemgolyó mozgását a számítógép. A kutatók meglepetésére a nem tudatos szemmozgás meglepően egyszerűen kiszűrhető embertől függetlenül. Így nem kell attól tartani, hogy vibrál majd az okosfényszóró.

Másodpercenként 50 alkalommal elemzi a számítógép, hova tekint az autóvezető, és mivel a pupilla elmozdulásának kezdetén már reagál, mire az ember szeme vált, addigra már világos is lesz a megfelelő terület. Az AFL+ rendszer a jövőben már nem csak lekapcsolja a távfényt, ha szemből érkező, vagy épp előttünk haladó autót érzékel, arra is képes lesz, hogy ezek köré világítva, tehát a másik közlekedőt nem vakítva világítson tovább. Az Opel másfél év múlva ígéri az AFL+ fényszóró harmadik generációjának piaci bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.