BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenegymilliárd dollárt ér a Pinterest

Újabb startup kapott jelentős befektetést, a Pinterest online képmegosztó szolgáltatást működtető cég 367 millió dollárnyi friss tőkéhez jutott. Ezzel már 1,1 milliárd dollárnál is több pénz érkezett a társasághoz, amely azonban ennél is többre vágyik.

A mostani befektetési körben ugyanis 578 millió dollárnyi tőkét akarnak összegyűjteni, vagyis még 211 millió dollárra számítanak a közeljövőben. A 2009-ben alapított vállalkozás piaci értéke már most is 11 milliárd dollár, vagyis a világ legértékesebb startup-jai közé tartozik. A Pinterest befektetői között kockázati tőkecégek, mint az Andreessen Horowitz és a Bessemer Venture Partners mellett technológiai társaság is található, az e-kereskedelmi szegmensben érdekelt japán Rakuten. A friss tőkéből a képmegosztó szolgáltatás nemzetközi terjeszkedését finanszíroznák, bár a szolgáltatás látogatóinak 40 százaléka tavaly már az Egyesült Államokon kívülről érkezett. A Pinterest hirdetésekből tesz szert bevételre, és a befektetők a jelek szerint bíznak abban, hogy komoly jövő áll a vállalkozás előtt, amelynek piaci értéke kevesebb mint egy éve még csak ötmilliárd dollár volt, most pedig már 11 milliárd dollár.

A komoly növekedési potenciállal rendelkező technológiai cégek közül a legsikeresebbeknek nem jelent gondot a tőkebevonás, a múlt héten a Bloomberg arról számolt be, hogy a Snapchat kétszázmillió dolláros befektetést kap a kínai e-kereskedelmi társaságtól, az Alibabától. A tranzakciónak köszönhetően a társaság piaci értéke eléri a 15 milliárd dollárt. A főként tinédzserek és fiatal felnőttek körében rendkívül népszerű, a megtekintésük után eltűnő üzeneteiről ismert szolgáltatás ráadásul további tőkére is számíthat. A Techcrunch úgy tudja, hogy a szaúdi Alwaleed Bin Talal herceg befektetési cége is érdeklődik a lehetőség iránt. A Snapchat ugyanis a további fejlesztések és terjeszkedés megalapozására félmilliárd dollárnyi tőkét szeretne összegyűjteni a közeljövőben. A befektetők kedvenc célpontja a múlt évben a Uber volt a startupok közül, ami csak tavaly mintegy négymilliárd dollárnyi tőkét kapott. A mobilalkalmazásra épülő taxiszolgáltatást működtető cég januárban újabb 1,6 milliárd dollárhoz jutott, amivel piaci értéke 41,2 milliárd dollárra nőtt, így a legértékesebb startuppá vált a világon.

A Digi-Capital tanácsadó társaság elemzése szerint kiugróan jó évet zártak tavaly a mobilalkalmazásokra épülő szolgáltatásokat működtető induló technológiai cégek. A vállalkozások 32 milliárd dollárnyi befektetést kaptak 2014-ben úgy, hogy igazából az év végére pörgött fel a piac. Az utolsó három hónapban 12 milliárd dollárnyi tőke érkezett ezekhez a cégekhez, ami 2,5-szerese volt az egy évvel korábbinak. A befektetők a legtöbb pénzt a kereskedelmi szektorban használható mobilalkalmazásokat kifejlesztő és üzemeltető vállalkozásokra szánták a múlt évben, összesen 8,4 milliárd dollárt. Az utazáshoz, közlekedéshez kapcsolódó applikációk létrehozói világszinten 6,8 milliárd dollárral gyarapodtak, míg a közösségi szolgáltatásokhoz köthető megoldásokat fejlesztők 2,3 milliárd dollárral.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.