BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek a tőzsdei társaságok osztalékjavaslatai

A tőzsdei társaságok közül az Elmű és az Émász idei éves közgyűlése már lezajlott, a többség azonban áprilisban tartja a 2014-es évet lezáró és az eredmény felhasználásáról is határozó közgyűlését. A legtöbb társaság már közzétette osztalékjavaslatát is.

Az Elmű közgyűlése részvényenként 1200, az Émászé 900 forint osztalék kifizetéséről döntött. Mindkét cégnél lényegesen alacsonyabb az idei osztalék a tavalyinál.

A legnagyobb cégek közül a Mol azt közölte, hogy az idén 50 milliárd forintot fordít osztalékfizetésre, míg tavaly a szokásos osztalékot egyszeri rendkívüli kifizetéssel is megtoldva összesen 60 milliárdot osztott szét. A teljes részvényszám alapján az idén 478 forint jut egy részvényre, azonban ennél többre, 485 forint körüli összegre számíthatnak a tulajdonosok, mivel a társaság a saját részvényekre eső részt is felosztja a többi részvényes között.

Az OTP igazgatósága részvényenként 145 forintos osztalékra tett javaslatot, hasonlóan a tavalyihoz. A saját részvényekre jutó részt itt is szétosztják, vagyis a ténylegesen kifizetendő összeg néhány forinttal magasabb lesz.

A Richter az idén 33 forint osztalékot tervez kifizetni, míg tavaly 57 forintot kaptak a részvényesei. A gyógyszergyártó vállalat osztalékpolitikája évek óta változatlan: a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adózott eredményének a 25 százalékát fordítja osztalékfizetésre.

A Magyar Telekom igazgatóságának javaslata is ismert: a telekommunikációs szolgáltató társaság az idén sem tervez osztalékot fizetni, ahogy a múlt évben sem fizetett.

Az ANY Biztonsági Nyomda részvényesei viszont az idén magasabb osztalékot kaphatnak a tavalyinál, az igazgatóság részvényenként 71 forintos osztalékra tett javaslatot, míg tavaly 57 forintot fizetett a cég.  

A Graphisoft Park 60 forint osztalékot tervez kifizetni az idén a tavalyi 90 forint után.

Osztalékot fizet a tőzsdén tavaly novemberben debütált Norbi Update is, a társaság a teljes tavalyi adózott eredményét osztalékfizetésre fordítja, így 26,44 forint jut egy részvényre.

A hagyományosan osztalékfizetőnek számító Zwack Unicum az eltérő üzleti éve miatt később, várhatóan júniusban tartja a közgyűlését.

Tavaly a TVK is fizetett osztalékot, részvényenként 255 forintot kaptak a tulajdonosok. Mivel az idén márciusban a társaság részvényeinek 100 százalékát megszerezte a Mol nyilvános vételi ajánlattal, a TVK-részvényeket március 31-én kivezették a tőzsdéről.

Szintén fizetett osztalékot tavaly a Freesoft, amely azóta 4iG-re változtatta a nevét, a társaság 2014-es eredménye azonban az igazgatóság javaslatára eredménytartalékba kerül, így az idén nem részesülnek osztalékban a részvényesek.

A többi vállalat, ahogy tavaly, várhatóan az idén sem tervez osztalékot fizetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.