BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem könnyű megállítani az afrikai sertéspestis terjedését Kelet-Európában

Megállítani az afrikai sertéspestis terjedését Kelet-Európában nem könnyű feladat, azonban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a svájci Safe Food Solutions tanácsadó cég által bevezetett innovatív megelőző módszerek már éreztetik pozitív hatásukat - közölte a FAO.

Az afrikai sertéspestist egy vírusfertőzés, ami vérfertőzést és lázat okozva igen gyakran az állat halálához vezet. Minden igyekezet ellenére a betegség a 2007-es georgiai felbukkanása óta az egész Kaukázusban elterjedt, elérve Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és újabban az Európai Unió területét is. Ilyen gyors terjedés egy ekkora földrajzi területen mutatja, hogy egyelőre hiányzik a tudatosság a kór megfelelő kezelésében - közölte a FAO.

A probléma célzott kezeléséért az USA védelmi és fenyegetéscsökkentési ügynöksége (DTRA) a tömegpusztító fegyverek elleni stratégiai irányító-központtal (USSTRATCOM) közösen útjára indított egy egyéves programot az afrikai sertéspestis ökológiai és járványtani jellemzőinek megértésére Örményországban, Georgiában, Kazahsztánban és Ukrajnában. Ez a FAO szerint magában foglalja a megelőzésre fókuszáló képzéseket és a megfelelő ellenőrző intézkedéseket is. A hosszú távú cél egy regionális tudáshálózat kiépítése, amely segítségével kezelhető vagy akár már meg is állítható a kór további terjedése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.