BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks: tartható a 40 százalékos hazai beszállítói hányad

Teljesíthető a 40 százalékos magyar beszállítói arány a Pakson építendő, két új blokk esetében.

A tervezéssel, a reaktorral és annak szerelésével kapcsolatos megbízások elsősorban orosz kivitelezők fogják teljesíteni, a magyarországi vállalatok feladata elsősorban a többi szerelésre és az építésre koncentrálódik – közölte a Minszkben rendezett Atomexo kiállításon a Roszatomhoz tartozó NYIAEP-ASZE elnöke, Valerij Limarenko.

A paksi bővítésnél fővállalkozóként megbízott cég vezetője szerint az építésen belül a magyar hányad mintegy kétharmadosra várható. Magyar beszállításnak ígérkezik az armatúrák, a szivattyúk és a hőcserélők egy része is Ezeket a Ganz EEG gyártja, amelynek a felsorolt (és más) termékei pedig már most is ott vannak a Roszatom csoport által Oroszországban.

Valerij Limarenko lapunk kérdésére elmondta, hogy az egyik legfőbb berendezésnek számító turbinából a világon elérhető, legjobb technológiájú gyártmányt kívánják majd beépíteni.

Gyakorlatilag európai termékről lesz szó, vagyis a Siemens és az Alstom jöhet számításba. Mellettük azonban más társaság is képbe kerülhet, és olyan orosz cég is van, amely képes ilyen turbinát gyártani. A beszállítót versenytárgyaláson fogják kiválasztani. A turbinatender előkészítése folyik, jelenleg a műszaki paramétereket rögzítik. Valerij Limarenko újságírói kérdésre közölte: az előkészületeket nem hátráltatják a Paks II. szerződései kapcsán felmerült, brüsszeli aggályok. Tapasztalatai szerint az EU együtt kíván működni az orosz nukleáris iparral.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.