BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiemelt jelentőségű lett a Terra Invest

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a Terra Invest Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-t. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg a múlt héten. Az építőiparban és ingatlanfejlesztésben érdekelt társaság ellen tavaly októberben indult felszámolási eljárás, igaz korábban, 2014 elején már csődeljárást is kezdeményeztek a vállalat kapcsán, amit nyáron megszüntettek. A Wicha József milliárdos érdekeltségi körébe tartozó céghez kötődik a Váci úti Európa Center logisztikai és üzleti park fejlesztése. Az egykori Dobó-laktanya közel 20 hektáros területén raktárakat, üzemeket, irodákat és bemutatótermeket alakítottak ki.

A társaságban 49 százalékos részesedése van az MFB Fejlesztési Tőkealapnak. A kormányrendelet arra nem tér ki, hogy mi indokolta a Terra Invest stratégiai jelentőségű céggé nyilvánítását. A közelmúltban hasonló státuszt kapott a Questor csoporthoz tartozó, csődeljárás alatt lévő Győri Eto FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. és a szintén csődeljárás alatt lévő ETO PARK Kft. is.

A csődtörvény alapján stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősíthető az a gazdálkodó szervezet, amelynek működése többek között nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi, energiabiztonsági, energiaellátási, iparbiztonsági, katasztrófavédelmi, vagy a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából országos jelentőségűnek, vagy a lakosság távhőszolgáltatással vagy más közműszolgáltatással való ellátása szempontjából kiemelt vállalkozásnak tekinthető.

Emellett ebbe a kategóriába kerülhetnek azok a vállalkozások is, amelyek nemzetgazdasági szempontból jelentős projekteket valósítanak meg, vagy amelyek a törvény által meghatározott országos közfeladatot látnak el. A stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítással a felszámolás küszöbére kerülő vállalatok működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérő, speciális jogszabályi keretek között tartható fenn. Az érintett társaságot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását. Bármilyen kötelezettségvállalás vagy kifizetés kizárólag a kijelölt vagyonfelügyelő, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. jóváhagyásával történhet meg.

A Terra Invest Zrt. az elmúlt öt évben nagyjából egymilliárd forint körüli bevétellel működött, azonban 2012 kivételével jelentős veszteséggel végezte tevékenységét. A nyilvánosan elérhető adatok alapján 2010-ben és 2011-ben meghaladta a félmilliárd forintot a veszteség, míg a múlt évben – amelyet a felszámolási eljárás megkezdése miatt október 16-án lezártak – egymilliárdos mínuszt produkált a vállalat.

A társaság a rendelkezésre álló adatok alapján komoly adósságot halmozott fel. A cég kötelezettségállománya 2010 és 2014 között 12 milliárd forint körül alakult, a tavalyi csonka évét például 12,5 milliárdos adóssággal zárta, amiből 8,15 milliárd forint volt hosszú lejáratú kötelezettség.
A nyilvános adatok szerint a Terra Invest Zrt. felszámolását a Mudis Kft. végzi, amely idén tavasszal próbálta meg értékesíteni a cég ingóságait, köztük egy Maserati 4.2 C gépkocsit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.