BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellenajánlatot adtak be a dohányellátóra

Az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. támogatásával lépcsőzetesen növekvő, 6 milliárd forintig terjedő koncessziós díjat ajánl a dohány-kiskereskedelmi ellátás működtetésére, és egy versenysemleges elosztási rendszer felállítását vállalja közel 500 munkahely teremtése és a kiskereskedelmi árrés megemelése mellett.

Az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. szerint a dohány-kiskereskedelem ellátási feladatainak elvégzésére a kormánynak nyílt pályázatot kellett volna meghirdetnie - közölték a cégek. Ennek hiányában az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a másik két cég támogatásával ajánlatot nyújtott be a központi dohányellátó disztribúciós feladatainak elvégzésére. Mivel a jogszabály nem ír elő semmiféle kezdő vagy véghatáridőt a „megbízható nagykereskedő” ajánlattételére, az Imperial Tobacco hivatalos ajánlatot juttatott el a kormány részére.

Mindhárom vállalat állítja: a dohány-kiskereskedelmi ellátó ebben a formában történő felállítása szükségtelen és számos szempontból aggályos. "Figyelembe véve azonban az átláthatatlan kiválasztási folyamatot, amelyben a kormány egyéb cégektől kapott ajánlat hiányára hivatkozva a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t és a Tabán Trafik Zrt.-t nevezte meg a dohány-kiskereskedelmi ellátó feladatainak elvégzésére, és ezzel a döntéssel a disztribúció területén versenyjogilag problémás helyzet alakult ki, így a vállalatok arra az elhatározásra jutottak, hogy ajánlatot nyújtanak be" - írják.

A három vállalat az ajánlatában évente lépcsőzetesen növekvő,  6 milliárd forintig terjedő koncessziós díjat vállal. Az ajánlat egy olyan vegyesvállalat felállítására tesz javaslatot, mely nyitott minden, magyarországi dohánypiacon működő gyártó és dohányimportőr számára. Ebben a modellben a dohány-kiskereskedelmi ellátó napi működését egy semleges és tapasztalt harmadik fél, egy logisztikai szolgáltató végezné, az egyes iparági szereplőktől függetlenül.

Mint írják, a három vállalat szeretné lehetővé tenni, hogy a kiskereskedelem megfelelő támogatást kapjon és nyereségesen működjön a jövőben, ezért az ajánlatuk egy kedvezőbb kiskereskedelmi árrés-struktúrára is javaslatot tesz 11,46 százalékos átlagos árrés felajánlásával. Ez az árrés-struktúra jelentősen magasabb a jelenlegi kiskereskedelmi árrésnél.

Az újonnan létrehozott vegyesvállalatban 496 fő foglalkoztatására tesznek javaslatot. A korrekt és méltányos eljárás érdekében ezek az állások elsődlegesen azon dohányipari vállalatoknál foglalkoztatott munkavállalóknak kerülnek felajánlásra, amelyek részt vesznek a vegyesvállalatban - írják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.